Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2007

Οικο-λογικά 4 (Πανθρακική 21/9/07)


Αχ Ευρώπη

Γερμανία: Ανανεώσιμες μορφές ενέργειας και θέσεις εργασίας

Η πολιτική της γερμανικής κυβέρνησης για την ανανεώσιμη ενέργεια δημιουργεί τελικά περισσότερες νέες θέσεις από ότι οι εμπειρογνώμονες είχαν προβλέψει, σύμφωνα με μια νέα μελέτη του υπουργείου περιβάλλοντος. 235.000 άτομα απασχολήθηκαν σε βιομηχανίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Γερμανίας το 2006, σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 50% από το 2004 και 20.000 περισσότερο από ότι είχε προβλεφεί. Πάνω από τις μισές από αυτές θέσεις εργασίες δημιουργήθηκαν ως άμεσο αποτέλεσμα του ισχύοντος γερμανικού νόμου για την ανανεώσιμη ενέργεια, σύμφωνα με τη σχετική έρευνα. Μέχρι το 2020 ο αριθμός των ατόμων που απασχολούνται στον τομέα ανανεώσιμης ενέργειας μπορεί να φτάσει τους 400.000.

Πολωνία - Ευρωβουλευτές απαιτούν τον επανασχεδιασμό αυτοκινητόδρομου

Η επιτροπή αιτήσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απαίτησε τον επανασχεδιασμό του αμφισβητούμενου αυτοκινητόδρομου Baltica εξαιρόντας τη διαδρομή από την κοιλάδα Rospuda ώστε "να αποφευχθεί η αμετάκλητη ζημία" στις περιοχές που προστατεύονται στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής οδηγίας βιότοπων (Ηabitat Directive). Η επιτροπή υποστήριξε μια έκθεση που γράφτηκε από τρεις ευρωβουλευτές μετά από μια αποστολή διερεύνησης στην Πολωνία τον Ιούνιο. Κατά την άποψη της επιτροπής η χρηματοδότηση της ΕΕ για το τμήμα του δρόμου γύρω από την κοιλάδα Rospuda πρέπει να ανασταλεί μέχρι το συμπέρασμα μιας στρατηγικής περιβαλλοντικής μελέτης για το έργο που αναμένεται στις αρχές του επόμενου χρόνου. Το υπό αμφισβήτηση τμήμα της κοιλάδας δεν έχει λάβει οποιαδήποτε χρηματοδότηση από την ΕΕ. "[ Εμείς ] ελπίζουμε ότι η πολωνική κυβέρνηση θα εξετάσει πλέον μια εναλλακτική διαδρομή που θα ήταν πιο σύντομη, ενδεχομένως και πιο φτηνή, και δεν θα είχε καταστροφικές συνέπειες στα υπο συζήτηση καταφύγια άγριας" σχολίασε η Ellen Townsend από την διεθνή ΜΚΟ BirdLife. Τον περασμένο μήνα η Πολωνία δεσμεύτηκε να μην προχωρήσει σε εργασίες κατασκευής για τις περιοχές που βρίσκονται υπό αμφισβήτηση μέχρι την τελική έκβαση της υπόθεσης στα ευρωπαϊκά Δικαστήρια.

Τα δικά μας!

Οι πυρκαγιές του Αυγούστου στο διαδίκτυο - *ΕΛΛΗΝΙΚΑ* blogs και ιστοσελίδες

1. http://www.alex-politis.blogspot.com - Δευτέρα, 3 Σεπτεμβρίου 2007

Καταφέραμε να πιάσουμε καλό ρυθμό σε εξόντωση δασών. Στον Αμαζόνιο αποψιλώνεται έκταση ίση με 6 γήπεδα ποδοσφαίρου κάθε ώρα. Με προδιαγραφές uefa (www.epo.gr/kanonismoi/pdf/KANONISMOS_YPOD_GHPEDON_UEFA_2006.pdf ) οι διαστάσεις του γηπέδου μπορεί να φτάσουν σε 110μ*75μ = 8250 τ.μ. το γήπεδο (ή 8,250 στρέμματα) *6( γήπεδα) = 49,500 (στρέμματα) *24 (ώρες) = 1188000 (ή 1.188 στρέμματα) *10 (μέρες) = 11.880 (ολογράφως 11 χιλιάδες 880 στρέμματα ) πρασίνου χάνονται σε 10 μέρες!!!Η Ελλάδα έχασε με τις φωτιές στην Πελοπόννησο 2.688.340 (ναι καλά διαβάζετε, 2 εκατομμύρια 688 χιλιάδες και κάτι ψιλά στρέμματα) σε 10 μέρες... (www.reporter.gr)Σε ρυθμό ανάπτυξης λοιπόν η Ελλάδα (σίγουρα με κεφαλαίο πλέον) είναι 226,29 φορές αποδοτικότερη από την Βραζιλία!!! ή αλλιώς συμβάλει 226,29 φορές περισσότερο στο φαινόμενο του θερμοκηπίου τις συγκεκριμένες μέρες απ' ότι η Βραζιλία!!!

2. http://anadasosi.blogspot.com Πέμπτη, 13 Σεπτεμβρίου 2007

Η φράση “όπου ήταν δάσος, θα ξαναγίνει δάσος” έχει καταντήσει το συντομότερο ανέκδοτο των ημερών.

Η οικοπεδοποίηση και οίκηση των δασών και των Δρυμών της Ηλείας ήδη άρχισε από το ίδιο το κράτος. Η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, όπως ανακοινώνει παρακάτω, συνάπτει συμφωνία με το Δήμο Ζαχάρως για την παραχώρηση χρήσης σε αυτόν έκτασης 2.650 στρεμμάτων από τα καμμένα και την κατασκευή εκεί τουριστικών εγκαταστάσεων. Οι συγκεκριμένες εκτάσεις βρίσκονται στην παραλία και στη λίμνη του Καϊάφα, όπου πριν ήταν αδύνατο να γίνει η οποιαδήποτε επέμβαση, καθώς ήταν προστατευόμενες περιοχές από το πρόγραμμα NATURA 2000.

Διαβάστε τη σχετική ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου: http://www.ked.gr/website/index.php?MDL=pages&SiteID=360%20

Ο βιβλιοφάγος

«ΤΟ ΔΟΓΜΑ ΤΟΥ ΣΟΚ - Η άνοδος του καπιταλισμού της καταστροφής», (The Shock Doctrine: The Rise of Disaster Capitalism)
Ναόμι Κλάιν

ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΟ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ mich@enet.gr, www.bavzer.blogspot.com

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 12/09/2007

«ΤΟ ΔΟΓΜΑ ΤΟΥ ΣΟΚ - Η άνοδος του καπιταλισμού της καταστροφής», είναι ο τίτλος του καινούργιου βιβλίου (κυκλοφόρησε στις 7 Σεπτεμβρίου) της Ναόμι Κλάιν, 37 ετών, Καναδής συγγραφέως, ακτιβίστριας και δημοσιογράφου, που συνεργάζεται με τη New York Times και γράφει τακτική στήλη στη βρετανική Guardian.
Ο «καπιταλισμός της συμφοράς», εξηγεί, είναι εκείνος που στόχο έχει την εκμετάλλευση ενός κατακλυσμιαίου γεγονότος, που προκαλεί στη χώρα και στους πολίτες της ένα τεράστιο, και ενίοτε αξεπέραστο σοκ. Μιλάμε για έναν πόλεμο, μια μεγάλη φυσική καταστροφή (όπως οι πρόσφατες πυρκαγιές στη χώρα μας), μια τρομοκρατική επίθεση, κ.λπ. Ο καπιταλισμός αυτός, κατά τη Ναόμι Κλάιν, «χρησιμοποιεί» - εκμεταλλεύεται την κατάσταση πλήρους αποπροσανατολισμού, που υπάρχει στον πληθυσμό, και που ακολουθεί πάντα ένα τέτοιο γεγονός. Η απρόσμενη συμφορά ανοίγει ένα πολύ βολικό παράθυρο για να προωθηθούν πολιτικές που δεν μπορούσε το κράτος να προωθήσει υπό φυσιολογικές συνθήκες.«ΣΤΟ ΠΙΟ ΧΑΟΤΙΚΟ σταυροδρόμι του εμφυλίου πολέμου στο Ιράκ, ένας καινούργιος νόμος εμφανίζεται ξαφνικά και επιτρέπει στις εταιρείες Shell και ΒΡ να διεκδικήσουν τα τεράστια αποθέματα πετρελαίου της χώρας. Αμέσως μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, η κυβέρνηση Μπους στα μουλωχτά εκχωρεί την "εκμετάλλευση" του "Πολέμου κατά της Τρομοκρατίας", στις εταιρείες Halliburton και Blackwater. Στη νοτιοανατολική Ασία, όταν το φοβερό τσουνάμι διέλυσε όλες τις ακτές της, τα πιο ωραία κομμάτια, εκείνα που λέμε φιλέτα, εκποιήθηκαν σε τουριστικές επιχειρήσεις, που κιόλας τις μετέτρεψαν σε... μαγευτικά θέρετρα. Και τέλος, οι κάτοικοι της Νέας Ορλεάνης, ακόμα σκορπισμένοι σε διάφορες άκρες της Αμερικής εξαιτίας των καταστροφών που προκλήθηκαν εκεί από τον τυφώνα "Κατρίνα", ανακαλύπτουν τώρα με έκπληξη πως ό,τι είχε σχέση με κοινωφελείς υπηρεσίες, όπως οικιστικά συγκροτήματα, δημόσια και δημοτικά νοσοκομεία και σχολεία, δεν πρόκειται ποτέ ξανά να λειτουργήσουν. Θα αξιοποιηθούν, τους είπαν, αλλιώς...».
Η ΚΛΑΪΝ ταξίδεψε πρόσφατα στη Σρι Λάνκα. Εκεί, συναντήθηκε και με φίλους της, ακτιβιστές, από τους οποίους έμαθε πως το τσουνάμι έπαιξε έναν τέτοιον, ακριβώς, ρόλο στη χώρα τους. Δηλαδή, τον ρόλο «της καπιταλιστικής συμφοράς». Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση, εκμεταλλευόμενη το γεγονός ότι το τεράστιο παλιρροϊκό κύμα «καθάρισε» μερικές από τις πιο ωραίες ακτές, προχώρησε άμεσα στην εκχώρηση πολλών παραλιακών εκτάσεων σε ντόπια και ξένα επιχειρηματικά συγκροτήματα, που πίεζαν καιρό για να τα αξιοποιήσουν οικιστικώς, τουριστικώς, αλλά και για αλιεία. Η κυβέρνηση, πριν από το τσουνάμι, δεν τολμούσε να προχωρήσει σ' αυτήν την πολιτική της επιθυμία, γιατί ήταν πολύ έντονη η αντίδραση των τοπικών κοινωνιών, τα ψαροχώρια των οποίων ζούσαν μόνο από την εκμετάλλευση της αλιείας και της καλλιέργειας μερικών αγροτικών προϊόντων εκεί.

ΜΠΟΡΕΙΤΕ να την ακούσετε να τα εξηγεί όλα αυτά η ίδια στο βιντεάκι από το blogspot που έχει στην Guardian, στη διεύθυνση:

Η ιστοσελίδα της εβδομάδας

http://blogactionday.org/

Μια νέα περιβαλλοντική κίνηση που ετοιμάζει η παγκόσμια μπλογκόσφαιρα: Σκοπός είναι στις 15 Οκτωβρίου όσα περισσότερα blog είναι δυνατόν να γράψουν ένα post περιβαλλοντικής θεματολογίας.

Υπάρχουν τρεις τρόποι να βοηθήσετε σε αυτή την μαζική προσπάθεια.

Να γράψετε στις 15 Οκτωβρίου ένα θέμα στο blog σας με θέμα το περιβάλλον.

Να κάνετε μια δωρεά μέσω του blogactionday.org, η οποία υπογράφεται από την Greenpeace.

Να βάλετε ένα banner στο blog σας για να διαδώσετε την προσπάθεια.

Tην προσπάθεια αυτή υποστηρίζουν 100 νέα blog κάθε μέρα, ενώ ήδη ο αριθμός των blog που συμμετέχουν ξεπερνά τα 5300. Ο στόχος είναι να γίνει μια αναφορά σε σχέση με το επιλεγμένο θέμα, "Το περιβάλλον" για το 2007, από όσα περισσότερα blog γίνεται. Η μαζική συμμετοχή bloggers από όλο τον κόσμο κρίνεται απαραίτητη. Αν κι εσύ έχεις ένα δικό σου blog, δήλωσε συμμετοχή στην προσπάθεια αμέσως!

Δεν υπάρχουν σχόλια: