Αχ Ευρώπη
Η Γερμανία υιοθετεί νέα περιβαλλοντική στρατηγική
Στις 23 Αυγούστου η γερμανική κυβέρνηση υιοθέτησε επίσημα μια εθνική πολιτική στρατηγική που στοχεύει στη μείωση των εκπομπών αερίων που ενισχύουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου κατά 40% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990. Η μείωση αυτή θα πρέπει να έχει επιτευχθεί μέχρι το 2020. Παράλληλα η νέα περιβαλλοντική πολιτική στοχεύει στη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας κατά 3% ετησίως. Η στρατηγική αναγγέλθηκε αρχικά από την καγκελάριο Angela Merkel τον περασμένο μήνα και περιλαμβάνει 30 λεπτομερή μέτρα.
Σύμφωνα με τη νέα στρατηγική, ενώ πολλοί βιομηχανικοί κλάδοι θα διατηρήσουν απαλλαγές από ενεργειακούς φόρους, μέχρι το 2013 αυτοί οι κλάδοι θα πρέπει να αποδείξουν ότι έχουν υιοθετήσει σύγχρονες μεθόδους εξοικονόμησης της ενέργειας και έχουν φτάσει σε ικανοποιητικά επίπεδα ενεργειακής αποδοτικότητας για να διατηρήσουν την απαλλαγή και μετά το 2013. Στον τομέα των μεταφορών, η στρατηγική αντηχεί το στόχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι οι μέσες εκπομπές του CO2 των νέων αυτοκινήτων από το 2012 πρέπει να μειωθούν σε 130g ανά χιλιόμετρο έναντι με 164g τώρα. Ένα νέο φορολογικό σχέδιο που θα λαμβάνει υπόψη τις εκπομπές CO2 των αυτοκινήτων προβλέπεται να εισαχθεί για την ενίσχυση αυτού του μέτρου. Επίσης, τα βαριά φορτηγά πλέον θα πληρώνουν στα διόδια των γερμανικών αυτοκινητόδρομων ποσά που θα αυξάνονται ανάλογα τις εκπομπές CO2 που θα έχουν.
Συγκεκριμένοι στόχοι επίσης περιλαμβάνουν τα παρακάτω:
Μέχρι το 2020 το μερίδιο των βιολογικών καυσίμων στον τομέα των μεταφορών θα πρέπει να είναι ίσο με 20%.
Μέχρι το 2020 οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα πρέπει να συνεισφέρουν στο 25-30% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε σύγκριση με τα σημερινά επίπεδα της τάξης του 13%.
Για τα νέα κτήρια, το 15% της θέρμανσής τους θα πρέπει να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Ο υπουργός Sigmar Gabriel περιβάλλοντος χαιρέτισε τη νέα περιβαλλοντική στρατηγική ως "κβαντικό άλμα" στην προστασία του κλίματος. Υποστήριξε σημαντικά τα οφέλη της νέας περιβαλλοντικής στρατηγικής στην αγορά εργασίας, επισημαίνοντας ότι η ταχεία ανάπτυξη των ανανεώσιμων μορφών ενέργειας στη Γερμανία έχει ήδη δημιουργήσει ήδη περίπου 200.000 νέες θέσεις εργασίας. Εντούτοις, είπε επίσης ότι ήταν ρεαλιστικότερο να αναμένεται ότι η Γερμανία θα κόψει τις εκπομπές του CO2 κατά 35-36% αντί 40%. Παρόλα αυτά, οι γερμανοί οικολόγοι επέκριναν τη στρατηγική ως μη ιδιαίτερα επιθετική, ειδικά για τον τομέα των μεταφορών. Επιπλέον αιτήματά τους περιλαμβάνουν τη λήψη μέτρων όπως η θέσπιση ορίου ταχύτητας στις γερμανικές εθνικές οδούς, ορισμός συγκεκριμένων στάνταρντ αποδοτικότητας καυσίμων για τα αυτοκίνητα, επέκταση των νέων μέτρων για τα διόδια των αυτοκινητόδρομων και στα ελαφριά φορτηγά.
Τα δικά μας!
Κάψε κι εσύ ένα δάσος στην Ελλάδα, μπορείς!
Μ' αυτό το σύνθημα σύσσωμοι οι εμπρηστές στην Ελλάδα ξεκίνησαν τον Ιούνιο με την καταστροφή της Πάρνηθας και τελειώνουν (ελπίζουμε) τον Αύγουστο έχοντας αποτελειώσει Εύβοια και Πελοπόννησο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν στις 29 Αυγούστου από την European Space Agency (www.esa.int) η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη δραστηριότητα πυρκαγιών αυτόν τον Αύγουστο από ότι οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες είχαν κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας! Ο Αύγουστος του 2007 ήταν επίσης ο χειρότερος μήνας για τις πυρκαγιές στην Ελλάδα για τα προηγούμενα 10 έτη, καθώς σημειώθηκαν 4 φορές περισσότερες πυρκαγιές σε σύγκριση με τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 1998.
Η σιωπηλή συγκέντρωση διαμαρτυρίας της Τετάρτης στο σύνταγμα και στις κεντρικές πλατείες όλης της χώρας, η συγκέντρωση υπογραφών στο διαδίκτυο (http://www.petitiononline.com/forestgr/), η συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης, η προσφορά οικονομικής βοήθειας και στέγης μερικά μόνο από τα δείγματα συμπάθειας απλών ανθρώπων και συμπολιτών προς τους πυρόπληκτους και ιδιαιτέρως τις οικογένειες που θρηνούν θύματα.
Τα δείγματα συμπάθειας αντιθέτως της κυβέρνησης αντικειμενικά αποδεικνύονται πενιχρά, η όποια διεθνής οικονομική συμπαράσταση ανεπαρκής μπροστά στο μέγεθος της καταστροφής, όπως επίσης και τα μεγάλα ποσά που κατατέθηκαν από ιδιωτικές εταιρείες, τράπεζες και φορείς δεν φτάνουν, παρά μόνο για να καλυφθούν άμεσες ανάγκες του πληθυσμού που έχει πληγεί, αφού, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις το κόστος των καταστροφών από τις πυρκαγιές ανέρχεται σε τουλάχιστον 5 δισεκατομμύρια ευρώ.
Δεν θα ήθελα να αναμασήσω τα όλα όσα ήδη έχουν λεχθεί και γραφτεί σχετικά με ανάληψη ευθυνών από αρμόδιους φορείς, ούτε για το τι πρέπει να γίνει τώρα και μετά, π.χ. αναδάσωση ή όχι, αναστολή κυνηγιού ή όχι. Να επισημάνω μόνο μια προσωπική επιθυμία, που εκφράζει το ελάχιστο που μπορεί να συμβεί, αν όλοι οι εμπλεκόμενοι έχουν λίγο φιλότιμο: Τουλάχιστον να μη χτιστεί τίποτα στις καμμένες περιοχές. Και μετά τα υπόλοιπα μπορούμε να τα δούμε με άλλο μάτι, με λίγη περισσότερη ακεραιότητα, αξιοπρέπεια και σεβασμό στις ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν, σε όσους έχασαν σπίτια και περιουσίες, στα δάση και την πανίδα που χάσαμε στην καταστροφή.
Η αναδημοσίευση του παρακάτω κειμένου που γράφτηκε από τον εθελοντή δασοπυροσβέστη Ν.Φ και στάλθηκε στην ιστοσελίδα της ελληνικής οικολογικής ecocrete (www.ecocrete.gr) στις 21/8/2007 εκφράζει μια πιο άμεση, ανθρώπινη ματιά στον πύρινο τρόπο που έζησε η Έλλαδα αυτό το καλοκαίρι.
{ "Σημειώνεται ότι δεν υπήρξαν σοβαροί τραυματισμοί λόγω της πυρκαγιάς πλην ενός πυροσβέστη ο οποίος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «Σισμανόγλειο» με αναπνευστικά προβλήματα.
"Είναι πολύ παράξενο να διαβάζεις τη ζωή σου μέσα από την αποστειρωμένη λογική της δημοσιογραφίας.
Θα ήθελα να ξεχάσωτα 3-4 πρόβατα που δεν πρόλαβαμε να βγάλουμε από το μαντρί και τα ακούγαμε να σκούζουν καθώς μας πλησίαζε η φωτιά, και εκείνο το σκυλάκι που παρέμεινε σιωπηλό και δεμένο μέχρι τη στιγμή που πανικόβλητο κατάλαβε οτι δεν υπάρχει σωτηρία.. τα αφεντικά του λείπαν διακοπές και κανείς δεν μας ειδοποίησε για αυτό..
Θα ήθελα να ξεχάσω τα πουλιά που δεν προλάβανε να φύγουν απο τα πεύκα καθώς γινόντουσαν παρανάλωμα του πυρός και τα είδα στον αέρα να φτερουγίζουν για λίγο και ύστερα να πέφτουν σαν φθινοπωρινά φύλλα.
Θα ήθελα να ξεχάσωτα τρομαγμένα πρόσωπα των συναδέλφων μου όταν είδαμε τις 50μετρες φλόγες να μας ζώνουν από παντού
Θα ήθελα να ξεχάσωτις αγωνιώδεις εκκλήσεις των ιδιοκτητών όλων των σπιτιών τριγύρω μας όταν άρχισαν να γλύφουν τα σπίτια τους οι φλόγες
Θα ήθελα να ξεχάσωόλους αυτούς που ήρθαν με τζιπάκια κάνοντας χειρόφρενα και πατώντας γκάζι μόνο και μόνο για να απολαύσουν το θέαμα, χωρίς να μας βοηθάνε όταν τα ρουθούνια μας τρέχαν κατράμι και μασούσαμε στάχτη
Θα ήθελα να τους ξεχάσωόταν προσπαθούσαμε να φύγουμε κόβωντας μάνικες και δεν μπορούσαμε επειδή είχαν δημιουργήσει κυκλοφοριακό κομφούζιο μπροστά μας
Θα ήθελα επίσης να ξεχάσω όλους αυτούς που πίναν καφέ και μας ειρωνεύονταν την ώρα που δίναμε και ίσα που κρατούσαμε την ψυχή μας
Θα ήθελα να ξεχάσωαυτούς που τραβούσαν πανικόβλητοι τις εγκαταστάσεις μας και μας άφηναν εκτεθειμένους στις φλόγες
Θα ήθελα να ξεχάσωτις πανικόβλητες φωνές συναδέλφων στον ασύρματο όταν τους κύκλωνε η φωτιά
Θα ήθελα να ξεχάσωαυτή τη λαίλαπα που δεν υπήρχε τρόπο να φρενάρεις και λαίμαργα κατάπιε τις όμορφες περιοχές που κάποτε χαρήκαμε ώς παιδιά και τα παιδιά μας δεν θα ξέρουν οτι υπήρχαν
Μα δεν θα ξεχάσωεκείνους τους χειριστές των ελικοπτέρων που τελευταία στιγμή μας δημιούργησαν δίοδο διαφυγής μέσα από τους θεόρατους τοίχους φωτιάς που μας περιτριγύρισαν
Μα δεν θα ξεχάσωτους συνάδελφους απο Αταλάντη που ήρθαν να μας βοηθήσουν σε μια ξένη για αυτούς περιοχή
Μα δεν θα ξεχάσωόλες τις κυβερνήσεις έως τώρα που επιτρέπουν σε οικοπεδοφάγους να χτίζουν, που αντιμετωπίζουν με αναλγησία τους εμπρησμούς και κοροιδεύουν τους Εθελοντές.
Μα δεν θα ξεχάσω το κράτος που ούτε γάντια δεν μας έδωσε, πόσο μάλλον ενα ευχαριστώ, για να μήν θίξει την επιτηδευμένη ανικανότητα του μπροστά στα συμφέροντα.
Μα δεν θα ξεχάσωοτι καταφέραμε 4 παιδιά με 1 όχημα να σταματήσουμε ενα μέτωπο 500 μέτρων, να σώσουμε 5 σπίτια και μερικά πρόβατα.. Θα βοηθήσει να μπορέσω να κοιμηθώ όταν θα γυρίζουν οι εικόνες φρίκης στο μυαλό μου.
Μα δεν θα ξεχάσωτην όμορφη τραυματιοφορέα που μου συμπαραστάθηκε όταν δεν είχα αναπνοή, τους έμπειρους γιατρούς που πέσαν πάνω μου και μου ξαναδώσαν μέλλον, καθώς και το νοσηλευτικό προσωπικό που ξεχείλιζε απο ανθρωπιά και καλοσύνη.
Σας ευχαριστώ.
Και δεν θα ξεχάσω να λέγομαι ακόμα άνθρωπος και να χρωστάω στη φύση ενα μεγάλο συγνώμη για όλες τις καταστροφές που της έχει προξενήσει το είδος μου.
Η απορία μου είναι οι βίλες που θα χτίσετε θα έχουν νόημα εαν δεν υπάρχει πια πράσινο γύρω σας; Όταν ο αέρας θα μυρίζει στάχτη και θα σου καίει τους πνεύμονες; πώς διάολο θα αναπνέετε εσείς κει πάνω και εμείς εδώ κάτω; πώς περιμένω απο ενα κράτος με στημένες εκλογές και προκάτ κόμματα να δημιουργήσει ενα καλύτερο μέλλον απο τις στάχτες που έχουν γεμίσει τα πνευμόνια μου...Λίγη στάχτη στα μαλλιά...δολοφόνοι... }
Για τους πυροπαθείς:
Ανοικτή γραμμή ενημέρωσης και στήριξης των πυρόπληκτων λειτουργεί στο Κέντρο Υποστήριξης Πυροπαθών και στον αριθμό 1555 από τις 8 το πρωί έως τις 10 το βράδυ.
Ο Οργανισμός Εργατικής Εστίας έχει ανακοινώσει ότι μπορούν οι πυρόπληκτοι να φιλοξενηθούν δωρεάν σε ξενοδοχεία.
Για όσους θέλουν να βοηθήσουν:
Η Τράπεζα της Ελλάδος με απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της ήδη άνοιξε λογαριασμό αρωγής πυροπαθών με τον αριθμό 2341103053 στον οποίο κατατέθηκαν ήδη 5.000.000 ευρώ. Στον ίδιο λογαριασμό μπορούν να καταθέτουν μέσω των εμπορικών τραπεζών για τον ίδιο σκοπό ιδιώτες ή επιχειρηματίες.
Η Τράπεζα Πειραιώς επίσης έχει λογαριασμό αρωγής πυροπαθών με αριθμό 5508033405636.
Για να γίνετε εθελοντές πυροσβέστες, μπορείτε να βρείτε σχετικές πληροφορίες για την ισχύουσα νομοθεσία, άρθρα που έχουν δημοσιευθεί για το θεσμό του Εθελοντή Πυροσβέστη και μια αίτηση , την οποία μπορείτε να καταθέσετε μαζί με τα σχετικά δικαιολογητικά στον τοπικό πυροσβεστικό σταθμό της περιοχής σας: http://www.fireman.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=204.
ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΣΜΟ ΤΟΥ ΕΘΕΛΟΝΤΗ ΠΥΡΟΣΒEΣΤΗ
Αναδημοσίευση απο την ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 22/07/2001
Της ΕΥ. ΦΡΑΝΤΖΟΓΛΟΥ
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην Πανευρωπαϊκή Συνάντηση Εθελοντών Πυροσβεστών, που έγινε στην Αθήνα, προέκυψε ότι ο θεσμός στην χώρα μας «πάσχει». Και να γιατί:«Η νομοθεσία απωθεί τους πολίτες, θέτοντας λάθος στόχους, με αποτέλεσμα ο ορισμός του ευγενούς εθελοντισμού να αλλοιώνεται. Ενας από αυτούς π.χ. είναι... η πρόσληψη στην Πυροσβεστική Υπηρεσία (!).
Τα προβλήματα
Εκτός όμως από τα προβλήματα που προκύπτουν από το θεσμικό πλαίσιο, «οι εθελοντές αντιμετωπίζουν και σοβαρά προβλήματα τεχνικής φύσεως», εξηγεί ο ο Α. Γεωργακόπουλος, εθελοντής πυροσβέστης του Πυροσβεστικού Σώματος και εκπρόσωπος των συντελεστών της ιστοσελίδας «www.Fireman.gr».Ανάμεσα σε αυτά είναι η έλλειψη εξοπλισμού και ελέγχου των εθελοντικών ομάδων, με αποτέλεσμα κάποιες να δρουν αρνητικά και ενάντια στο σκοπό της προστασίας. Μεταξύ άλλων δεν υπάρχει και ο σωστός συντονισμός των ομάδων αυτών από την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Μεγάλο πρόβλημα δημιουργεί επίσης και το γεγονός ότι οι εθελοντές πυροσβέστες, ενώ διοικητικά και από άποψη συντονισμού ανήκουν στο Πυροσβεστικό Σώμα, οικονομικά στηρίζονται μόνο από την τοπική αυτοδιοίκηση, με αποτέλεσμα πολλοί δήμοι να μη χρηματοδοτούν τις τοπικές εθελοντικές ομάδες.
Στην Κεφαλονιά, που αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα πυρκαγιών λόγω πυκνής βλάστησης, λειτουργεί η Εθελοντική Ομάδα Δασοπροστασίας: «Σκοπός μας είναι η προστασία του δάσους. Δυστυχώς, όμως, αντιμετωπίζουμε προβλήματα. Οι εθελοντές είναι υποχρεωμένοι να κάνουν τέσσερις υπηρεσίες των οκτώ ωρών, με συνέπεια πολλές φορές να κινδυνεύουν να χάσουν ακόμα και τη δουλειά τους», αναφέρει ο Σπύρος Μοσχόπουλος, υπεύθυνος της ομάδας αυτής.Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του Τμήματος των Εθελοντών Πυροσβεστών του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος, Σωτήρη Γεωργακόπουλο, στο Σώμα υπάγονται δύο εθελοντικοί σταθμοί και έντεκα πυροσβεστικά κλιμάκια σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.
Στην Κεφαλονιά, που αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα πυρκαγιών λόγω πυκνής βλάστησης, λειτουργεί η Εθελοντική Ομάδα Δασοπροστασίας: «Σκοπός μας είναι η προστασία του δάσους. Δυστυχώς, όμως, αντιμετωπίζουμε προβλήματα. Οι εθελοντές είναι υποχρεωμένοι να κάνουν τέσσερις υπηρεσίες των οκτώ ωρών, με συνέπεια πολλές φορές να κινδυνεύουν να χάσουν ακόμα και τη δουλειά τους», αναφέρει ο Σπύρος Μοσχόπουλος, υπεύθυνος της ομάδας αυτής.Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του Τμήματος των Εθελοντών Πυροσβεστών του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος, Σωτήρη Γεωργακόπουλο, στο Σώμα υπάγονται δύο εθελοντικοί σταθμοί και έντεκα πυροσβεστικά κλιμάκια σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.
«Μόνο 500 ενεργοί»
Στο Αρχηγείο υπάρχουν καταγεγραμμένοι 7.500 εθελοντές πυροσβέστες, μάχιμοι ή οδηγοί πυροσβεστικών οχημάτων, ηλικίας από 18 έως 55 ετών σε όλη την Ελλάδα.Από αυτούς, όμως, οι οργανωμένοι εθελοντές που υπηρετούν στα κλιμάκια και τους σταθμούς δεν ξεπερνούν τους 500 (!), ενώ όπως παρατηρεί ο Γιάννης Ρέτσιος, εθελοντής πυροσβέστης και διευθυντής του «Fireman.gr»: «Οι πραγματικοί (ενεργοί) εθελοντές πυροσβέστες στην Ελλάδα δεν είναι πάνω από 1.500 άτομα. Οι υπόλοιποι που είναι καταγεγραμμένοι στο Αρχηγείο γίνονται εθελοντές προκειμένου να εξυπηρετήσουν προσωπικά τους οφέλη, όπως... πρόσληψη από την υπηρεσία, είτε ως μόνιμοι είτε ως εποχικοί υπάλληλοι».
Η χώρα μας βρίσκεται όμως και στην προτελευταία θέση στον πίνακα των εθελοντών πυροσβεστών σε Ευρώπη, Αμερική και Ιαπωνία.Σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Εθελοντών Πυροσβεστών, η Ελλάδα βρίσκεται ένα βήμα μπροστά από την Ιταλία, που έχει μόνο 3.000 εθελοντές πυροσβέστες (αλλά 22.000 επαγγελματίες, ενώ η χώρα μας έχει 10.500). Οι υπόλοιπες χώρες διακατέχονται από ιχυρό αίσθημα εθελοντισμού, αφού η πυροσβεστική τους δύναμη καλύπτεται κατά μέσο όρο στο 85% από εθελοντές.Η Γερμανία καλύπτει το 98,2% της πυροσβεστικής της δύναμης με εθελοντές πυροσβέστες, οι οποίοι αριθμούν 900.000, ενώ μόνο οι 16.000 είναι επαγγελματίες.Η Αυστρία καλύπτει το 98,9% της δύναμής της με εθελοντές πυροσβέστες.Ιδιαίτερα ευσυνείδητοι είναι οι Ιάπωνες και οι Αμερικανοί, αφού οι εθελοντές της κάθε χώρας ξεπερνούν το 1.000.0000 ανθρώπους.Οι Γάλλοι, από την άλλη μεριά αναπτύσσουν το αίσθημα του εθελοντισμού από μικρή ηλικία. Η Εθνική Ομοσπονδία Πυροσβεστών της Γαλλίας λειτουργεί κατασκηνώσεις, στις οποίες παιδιά από 10 έως 16 ετών παρακολουθούν μαθήματα αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών.Οι 16χρονοι που «φοιτούν» σε αυτές αποκτούν δίπλωμα «δόκιμου» πυροσβέστη. Στη χώρα μας τέτοιες ενέργειες για την ευαισθητοποίηση του πολίτη από μικρή ηλικία είναι μεμονωμένες. Μεταξύ των 40 μελών της Εθελοντικής Ομάδας Δασοπροστασίας Κεφαλλονιάς, για παράδειγμα, βρίσκονται 14 παιδιά εφηβικής ηλικίας. Ο πρόεδρος της Εθελοντικής Ομάδας Δασοπροστασίας Καισαριανής, Αθανάσιος Εξαρχόπουλος θεωρεί πως το έργο των εθελοντών είναι ιδιαίτερα σημαντικό και χρήζει προστασίας: «Το έργο μας βοηθάει, μεταξύ άλλων, στο να αποτρέπονται και οι επίδοξοι εμπρηστές». «Δόκιμοι»Για να πλησιάσει η χώρα μας το επίπεδο των άλλων χωρών, η Ενωση Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματοςστο πρόσφατο συνέδριό της πρότεινε: «Να υπάρξει πιστοποίηση των εθελοντικών ομάδων, δημιουργία ομάδων εθελοντών επιστημόνων που θα ενισχύουν τους εθελοντές πυροσβέστες στο έργο τους και δημιουργία ομάδων παιδιών που θα εκπαιδεύονται για "δόκιμοι" πυροσβέστες», αναφέρει ο Νίκος Διαμαντής, πρόεδρος της Ενωσης. Σύμφωνα με την Ιωάννα Τσουκιά, υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων της Εθελοντικής Υπηρεσίας Δασοπροστασίας Ηλιούπολης, οι άνθρωποι αυτοί διακατέχονται από αυταπάρνηση, αφού είναι έτοιμοι να χάσουν ακόμα και τη ζωή τους. «Πρόκειται για ανθρώπους με μεγάλη ευαισθησία απέναντι στον συνάνθρωπο και τη φύση».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου