Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2007

Blog Action Day - Αγωγός Πετρελαίου Βurgas-Alexandroupolis

Στις 15 Οκτωβρίου 2005 έλαβε χώρα το Blog Action Day (http://blogactionday.org/, βλέπε επίσης Πανθρακική 21/9/07, όπου το Blog Action Day παρουσιάστηκε ως ιστοσελίδα της εβδομάδας. Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Σταύρος Δήμας βρισκόταν σε ανοιχτή συζήτηση με όποιον ήθελε να του υποβάλει μία ερώτηση περιβαλλοντικής φύσης στο blog του.
Δείτε τα αποτελέσματα του chat:
Για να τιμήσω την πρωτοβουλία του Blog Action Day, ενεργώντας σε προσωπικό επίπεδο, αλλά και ως μέλος της συντονιστικής επιτροπής της Πρωτοβουλίας Πολιτών ενάντια στον αγωγό πετρελαίου Βurgas-Alexandroupolis υπέβαλλα την παρακάτω ερώτηση, η οποία έμεινε δυστυχώς αναπάντητη!!!!

1. Why was the Burgas’Alexandroupoli oil pipeline aggreement was signed by the governments of Greece, Bulgaria and Russia before an information – communication campaign took place and without proper, solid consultation with the Greek and Bulgarian population. Petitions against the construction of this project are being signed in both countries at present.
2. How will the construction of 6-7 different pipeline projects will not be a serious hurdle for the success of EU biodiversity policies, since those pipelines will need to cross internationally important habitats, also considering that the Balkan peninsula is a very important bird migration route.
3. Thinking from a policy integration perspective (i.e. considering Energy, Biodiversity, Climate Change etc policies simultaneously) has there been a study where one can accept without a doubt that all those 6-7 pipelined projects are absolutely necessary? How big is a possibility that only 4 (hypothetical number) are enough for an area as big as the Balkan peninsula?
——–My country: Greece
Στα ελληνικά:
1. Γιατί η συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού πετρελαίου Βurgas-Alexandroupolis υπογράφηκε από τις κυβερνήσεις της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Ρωσσίας πριν να λάβει χώρα μια καμπάνια ενημέρωσης και επικοινωνίας και χωρίς μια κατάλληλη, σταθερή συμβουλευτική διαδικασία με τον Ελληνικό και Βουλγαρικό λαό; Υπογραφές ενάντια στην κατασκευή του Αγωγού Πετρελαίου Βurgas-Alexandroupolis συλλέγονται αυτόν τον καιρό και στις δύο χώρες.
2. Πως η κατασκευή 6-7 διαφορετικών έργων κατασκευής αγωγών δε θα είναι ένα σοβαρό εμπόδιο για την επιτυχία των πολιτικών δράσεων της Ε.Ε. για την Βιοποικιλότητα, εφόσον αυτοί οι αγωγοί θα χρειαστεί να διασχίσουν διεθνώς σημαντικούς βιοτόπους, επίσης λαμβάνοντας υπόψη ότι τα Βαλκάνια είναι μία πολύ σημαντική οδός μετανάστευσης πουλιών.
3. Σκεπτόμενοι από μια προοπτική Ενσωμάτωσης Πολιτικών (π.χ. σκεπτόμενοι ταυτόχρονα την πολιτική για την Ενέργεια, τη Βιοποικιλότητα, την Κλιματική Αλλαγή) έχει υπάρξει μια μελέτη όπου κάποιος μπορεί να δεχτεί χωρίς αμφιβολία ότι όλα αυτά τα 6-7 έργα κατασκευής αγωγών είναι απολύτως απαραίτητα; Πόσο μεγάλη είναι η πιθανότητα ότι μόνο 4 (υποθετικός αριθμός) είναι αρκετά για μια περιοχή όσο μεγάλη η χερσόνησος των Βαλκανίων.
Συλλογή Υπογραφών ενάντια στον Αγωγό Πετρελαίου Βurgas-Alexandroupolis:
Βlogs:



Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2007

Οικο-λογικά 4 (Πανθρακική 21/9/07)


Αχ Ευρώπη

Γερμανία: Ανανεώσιμες μορφές ενέργειας και θέσεις εργασίας

Η πολιτική της γερμανικής κυβέρνησης για την ανανεώσιμη ενέργεια δημιουργεί τελικά περισσότερες νέες θέσεις από ότι οι εμπειρογνώμονες είχαν προβλέψει, σύμφωνα με μια νέα μελέτη του υπουργείου περιβάλλοντος. 235.000 άτομα απασχολήθηκαν σε βιομηχανίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Γερμανίας το 2006, σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 50% από το 2004 και 20.000 περισσότερο από ότι είχε προβλεφεί. Πάνω από τις μισές από αυτές θέσεις εργασίες δημιουργήθηκαν ως άμεσο αποτέλεσμα του ισχύοντος γερμανικού νόμου για την ανανεώσιμη ενέργεια, σύμφωνα με τη σχετική έρευνα. Μέχρι το 2020 ο αριθμός των ατόμων που απασχολούνται στον τομέα ανανεώσιμης ενέργειας μπορεί να φτάσει τους 400.000.

Πολωνία - Ευρωβουλευτές απαιτούν τον επανασχεδιασμό αυτοκινητόδρομου

Η επιτροπή αιτήσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απαίτησε τον επανασχεδιασμό του αμφισβητούμενου αυτοκινητόδρομου Baltica εξαιρόντας τη διαδρομή από την κοιλάδα Rospuda ώστε "να αποφευχθεί η αμετάκλητη ζημία" στις περιοχές που προστατεύονται στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής οδηγίας βιότοπων (Ηabitat Directive). Η επιτροπή υποστήριξε μια έκθεση που γράφτηκε από τρεις ευρωβουλευτές μετά από μια αποστολή διερεύνησης στην Πολωνία τον Ιούνιο. Κατά την άποψη της επιτροπής η χρηματοδότηση της ΕΕ για το τμήμα του δρόμου γύρω από την κοιλάδα Rospuda πρέπει να ανασταλεί μέχρι το συμπέρασμα μιας στρατηγικής περιβαλλοντικής μελέτης για το έργο που αναμένεται στις αρχές του επόμενου χρόνου. Το υπό αμφισβήτηση τμήμα της κοιλάδας δεν έχει λάβει οποιαδήποτε χρηματοδότηση από την ΕΕ. "[ Εμείς ] ελπίζουμε ότι η πολωνική κυβέρνηση θα εξετάσει πλέον μια εναλλακτική διαδρομή που θα ήταν πιο σύντομη, ενδεχομένως και πιο φτηνή, και δεν θα είχε καταστροφικές συνέπειες στα υπο συζήτηση καταφύγια άγριας" σχολίασε η Ellen Townsend από την διεθνή ΜΚΟ BirdLife. Τον περασμένο μήνα η Πολωνία δεσμεύτηκε να μην προχωρήσει σε εργασίες κατασκευής για τις περιοχές που βρίσκονται υπό αμφισβήτηση μέχρι την τελική έκβαση της υπόθεσης στα ευρωπαϊκά Δικαστήρια.

Τα δικά μας!

Οι πυρκαγιές του Αυγούστου στο διαδίκτυο - *ΕΛΛΗΝΙΚΑ* blogs και ιστοσελίδες

1. http://www.alex-politis.blogspot.com - Δευτέρα, 3 Σεπτεμβρίου 2007

Καταφέραμε να πιάσουμε καλό ρυθμό σε εξόντωση δασών. Στον Αμαζόνιο αποψιλώνεται έκταση ίση με 6 γήπεδα ποδοσφαίρου κάθε ώρα. Με προδιαγραφές uefa (www.epo.gr/kanonismoi/pdf/KANONISMOS_YPOD_GHPEDON_UEFA_2006.pdf ) οι διαστάσεις του γηπέδου μπορεί να φτάσουν σε 110μ*75μ = 8250 τ.μ. το γήπεδο (ή 8,250 στρέμματα) *6( γήπεδα) = 49,500 (στρέμματα) *24 (ώρες) = 1188000 (ή 1.188 στρέμματα) *10 (μέρες) = 11.880 (ολογράφως 11 χιλιάδες 880 στρέμματα ) πρασίνου χάνονται σε 10 μέρες!!!Η Ελλάδα έχασε με τις φωτιές στην Πελοπόννησο 2.688.340 (ναι καλά διαβάζετε, 2 εκατομμύρια 688 χιλιάδες και κάτι ψιλά στρέμματα) σε 10 μέρες... (www.reporter.gr)Σε ρυθμό ανάπτυξης λοιπόν η Ελλάδα (σίγουρα με κεφαλαίο πλέον) είναι 226,29 φορές αποδοτικότερη από την Βραζιλία!!! ή αλλιώς συμβάλει 226,29 φορές περισσότερο στο φαινόμενο του θερμοκηπίου τις συγκεκριμένες μέρες απ' ότι η Βραζιλία!!!

2. http://anadasosi.blogspot.com Πέμπτη, 13 Σεπτεμβρίου 2007

Η φράση “όπου ήταν δάσος, θα ξαναγίνει δάσος” έχει καταντήσει το συντομότερο ανέκδοτο των ημερών.

Η οικοπεδοποίηση και οίκηση των δασών και των Δρυμών της Ηλείας ήδη άρχισε από το ίδιο το κράτος. Η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, όπως ανακοινώνει παρακάτω, συνάπτει συμφωνία με το Δήμο Ζαχάρως για την παραχώρηση χρήσης σε αυτόν έκτασης 2.650 στρεμμάτων από τα καμμένα και την κατασκευή εκεί τουριστικών εγκαταστάσεων. Οι συγκεκριμένες εκτάσεις βρίσκονται στην παραλία και στη λίμνη του Καϊάφα, όπου πριν ήταν αδύνατο να γίνει η οποιαδήποτε επέμβαση, καθώς ήταν προστατευόμενες περιοχές από το πρόγραμμα NATURA 2000.

Διαβάστε τη σχετική ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου: http://www.ked.gr/website/index.php?MDL=pages&SiteID=360%20

Ο βιβλιοφάγος

«ΤΟ ΔΟΓΜΑ ΤΟΥ ΣΟΚ - Η άνοδος του καπιταλισμού της καταστροφής», (The Shock Doctrine: The Rise of Disaster Capitalism)
Ναόμι Κλάιν

ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΟ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ mich@enet.gr, www.bavzer.blogspot.com

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 12/09/2007

«ΤΟ ΔΟΓΜΑ ΤΟΥ ΣΟΚ - Η άνοδος του καπιταλισμού της καταστροφής», είναι ο τίτλος του καινούργιου βιβλίου (κυκλοφόρησε στις 7 Σεπτεμβρίου) της Ναόμι Κλάιν, 37 ετών, Καναδής συγγραφέως, ακτιβίστριας και δημοσιογράφου, που συνεργάζεται με τη New York Times και γράφει τακτική στήλη στη βρετανική Guardian.
Ο «καπιταλισμός της συμφοράς», εξηγεί, είναι εκείνος που στόχο έχει την εκμετάλλευση ενός κατακλυσμιαίου γεγονότος, που προκαλεί στη χώρα και στους πολίτες της ένα τεράστιο, και ενίοτε αξεπέραστο σοκ. Μιλάμε για έναν πόλεμο, μια μεγάλη φυσική καταστροφή (όπως οι πρόσφατες πυρκαγιές στη χώρα μας), μια τρομοκρατική επίθεση, κ.λπ. Ο καπιταλισμός αυτός, κατά τη Ναόμι Κλάιν, «χρησιμοποιεί» - εκμεταλλεύεται την κατάσταση πλήρους αποπροσανατολισμού, που υπάρχει στον πληθυσμό, και που ακολουθεί πάντα ένα τέτοιο γεγονός. Η απρόσμενη συμφορά ανοίγει ένα πολύ βολικό παράθυρο για να προωθηθούν πολιτικές που δεν μπορούσε το κράτος να προωθήσει υπό φυσιολογικές συνθήκες.«ΣΤΟ ΠΙΟ ΧΑΟΤΙΚΟ σταυροδρόμι του εμφυλίου πολέμου στο Ιράκ, ένας καινούργιος νόμος εμφανίζεται ξαφνικά και επιτρέπει στις εταιρείες Shell και ΒΡ να διεκδικήσουν τα τεράστια αποθέματα πετρελαίου της χώρας. Αμέσως μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, η κυβέρνηση Μπους στα μουλωχτά εκχωρεί την "εκμετάλλευση" του "Πολέμου κατά της Τρομοκρατίας", στις εταιρείες Halliburton και Blackwater. Στη νοτιοανατολική Ασία, όταν το φοβερό τσουνάμι διέλυσε όλες τις ακτές της, τα πιο ωραία κομμάτια, εκείνα που λέμε φιλέτα, εκποιήθηκαν σε τουριστικές επιχειρήσεις, που κιόλας τις μετέτρεψαν σε... μαγευτικά θέρετρα. Και τέλος, οι κάτοικοι της Νέας Ορλεάνης, ακόμα σκορπισμένοι σε διάφορες άκρες της Αμερικής εξαιτίας των καταστροφών που προκλήθηκαν εκεί από τον τυφώνα "Κατρίνα", ανακαλύπτουν τώρα με έκπληξη πως ό,τι είχε σχέση με κοινωφελείς υπηρεσίες, όπως οικιστικά συγκροτήματα, δημόσια και δημοτικά νοσοκομεία και σχολεία, δεν πρόκειται ποτέ ξανά να λειτουργήσουν. Θα αξιοποιηθούν, τους είπαν, αλλιώς...».
Η ΚΛΑΪΝ ταξίδεψε πρόσφατα στη Σρι Λάνκα. Εκεί, συναντήθηκε και με φίλους της, ακτιβιστές, από τους οποίους έμαθε πως το τσουνάμι έπαιξε έναν τέτοιον, ακριβώς, ρόλο στη χώρα τους. Δηλαδή, τον ρόλο «της καπιταλιστικής συμφοράς». Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση, εκμεταλλευόμενη το γεγονός ότι το τεράστιο παλιρροϊκό κύμα «καθάρισε» μερικές από τις πιο ωραίες ακτές, προχώρησε άμεσα στην εκχώρηση πολλών παραλιακών εκτάσεων σε ντόπια και ξένα επιχειρηματικά συγκροτήματα, που πίεζαν καιρό για να τα αξιοποιήσουν οικιστικώς, τουριστικώς, αλλά και για αλιεία. Η κυβέρνηση, πριν από το τσουνάμι, δεν τολμούσε να προχωρήσει σ' αυτήν την πολιτική της επιθυμία, γιατί ήταν πολύ έντονη η αντίδραση των τοπικών κοινωνιών, τα ψαροχώρια των οποίων ζούσαν μόνο από την εκμετάλλευση της αλιείας και της καλλιέργειας μερικών αγροτικών προϊόντων εκεί.

ΜΠΟΡΕΙΤΕ να την ακούσετε να τα εξηγεί όλα αυτά η ίδια στο βιντεάκι από το blogspot που έχει στην Guardian, στη διεύθυνση:

Η ιστοσελίδα της εβδομάδας

http://blogactionday.org/

Μια νέα περιβαλλοντική κίνηση που ετοιμάζει η παγκόσμια μπλογκόσφαιρα: Σκοπός είναι στις 15 Οκτωβρίου όσα περισσότερα blog είναι δυνατόν να γράψουν ένα post περιβαλλοντικής θεματολογίας.

Υπάρχουν τρεις τρόποι να βοηθήσετε σε αυτή την μαζική προσπάθεια.

Να γράψετε στις 15 Οκτωβρίου ένα θέμα στο blog σας με θέμα το περιβάλλον.

Να κάνετε μια δωρεά μέσω του blogactionday.org, η οποία υπογράφεται από την Greenpeace.

Να βάλετε ένα banner στο blog σας για να διαδώσετε την προσπάθεια.

Tην προσπάθεια αυτή υποστηρίζουν 100 νέα blog κάθε μέρα, ενώ ήδη ο αριθμός των blog που συμμετέχουν ξεπερνά τα 5300. Ο στόχος είναι να γίνει μια αναφορά σε σχέση με το επιλεγμένο θέμα, "Το περιβάλλον" για το 2007, από όσα περισσότερα blog γίνεται. Η μαζική συμμετοχή bloggers από όλο τον κόσμο κρίνεται απαραίτητη. Αν κι εσύ έχεις ένα δικό σου blog, δήλωσε συμμετοχή στην προσπάθεια αμέσως!

Οικο-λογικά 3 (Πανθρακική 14/9/07)


Αχ Ευρώπη...

Ξεκάθαρη διάσπαση βορρά-νότου σε θέματα πολιτικής Ξηρασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Μια σαφής διάσπαση βορρά-νότου μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ έχει προκύψει γύρω από το βασικό ερώτημα της αναγκαιότητας ή μη μιας νέας νομοθεσίας για την έλλειψη νερού και την ξηρασία. Σε μια άτυπη συνεδρίαση των υπουργών περιβάλλοντος στη Λισσαβώνα το Σάββατο, 1 Σεπτεμβρίου οι περισσότερες νότιες ευρωπαϊκές χώρες εξέφρασαν την υποστήριξη για προτινόμενες νέες πολιτικές, αντίθετα με τις βόρειες χώρες που θεωρούν ικανοποιητική την υπάρχουσα νομοθεσία της ΕΕ. Σύμφωνα με έναν ανώτερο υπάλληλο, οι βόρειες χώρες φοβούνται ότι η περαιτέρω νομοθεσία θα είναι "δαπανηρή και ένα περιττό γραφειοκρατικό φορτίο", εφόσον τα θέματα έλλειψης νερού και ξηρασίας θα καλύπτονται από την υπάρχουσα Οδηγία Πλαισίου για την Πολιτική των Υδάτων και μια προγραμματισμένη οδηγία για την πολιτική για τη γη. Πολλές νότιες χώρες, εντούτοις, θεωρούν ότι η τρέχουσα και προγραμματισμένη νομοθεσία της ΕΕ για το νερό είναι ποιοτική παρά ποσοτική. Θέλουν επίσης μεγαλύτερες χρηματοδοτήσεις από την ΕΕ για να τεθούν στην διάθεση των κρατών μελών που πάσχουν από ξηρασίες. Ο υπουργός περιβάλλοντος της Πορτογαλίας Francisco Nunes Correia είπε στους δημοσιογράφους μετά από τη συνεδρίαση ότι μια συγκεκριμένη οδηγία για την έλλειψη νερού και την ξηρασία δεν είναι στα άμεσα πλάνα των εργασιών της ΕΕ, αλλά η ιδέα δεν έχει αποκλειστεί εντελώς. Μετά από τις συζητήσεις, οι υπουργοί επικύρωσαν ένα έγγραφο Πολιτικής (Ιούλιος 2007) από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που απαριθμεί τις πιθανές επιλογές για την αντιμετώπιση της έλλειψης νερού. Επίσης ζήτησαν από την επιτροπή να συνεχιστούν οι συζητήσεις για το θέμα υπό μορφής ενός μη δεσμευτικού προγράμματος δράσης της ΕΕ.

Ένα πολύ σημαντικό αποτέλεσμα των συζητήσεων είναι ότι πλέον τα κράτη μέλη και η επιτροπή καλλούνται να υιοθετήσουν μια κοινή προσέγγιση στην αξιολόγηση του κινδύνου ξηρασίας και να αναπτύξουν αποτελεσματικά σχέδια αντιμετώπισης της ξηρασίας. Ένας ανώτερος υπάλληλος της Επιτροπής σημείωσε ότι αυτά τα σχέδια αντιμετώπισης της ξηρασίας θα συμπεριληφθούν στα διοικητικά σχέδια λεκανών απορροής ποταμών των κρατών μελών στο πλαίσιο της οδηγίας πλαισίου ύδατος. Τα κράτη μέλη οφείλουν να υποβάλλουν αυτά τα διοικητικά σχέδια στην επιτροπή μέχρι το 2009. Εν τω μεταξύ, την Παρασκευή 31 Αυγούστου η επιτροπή δημοσίευσε μια νέα μελέτη που υποστηρίζει ότι η ΕΕ θα μπορούσε να μειώσει τη χρήση νερού κατά 40%. Η έκθεση προσθέτει ότι κατά μέσον όρο το 44% του νερού χρησιμοποιείται για παραγωγή ενέργειας, το 24% για τη γεωργία, 17% για τις δημόσιες παροχές νερού 15% για τη βιομηχανία.

Περιορισμός της Gazprom από την αγορά φυσικού αερίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Από την Katinka Barysch, προϊστάμενος οικονομολόγος του Κέντρου για την Ευρωπαϊκή Μεταρρύθμιση (http://www.cer.org.uk/)

Μετάφραση από FT.com, 02/09/07 (http://www.ft.com/)

Οι Ευρώπη δεν μπορεί να αποφασίσει τι φοβάται περισσότερο: να στηριχθεί υπερβολικά στο ρωσικό αέριο ή μήπως δεν εξασφαλίσει τελικά αρκετά αποθέματα απ'αυτό. Ανησυχούμε για τις πολιτικές μηχανορραφίες του Κρεμλίνου και τις χαμηλές επενδύσεις σε νέα πεδία φυσικού αερίου της Gazprom, αλλά ο περιορισμός του ρωσικού αερίου στην Ευρώπη δεν θα λύσει το πρόβλημα. Περισσότερο από το 1/3 των εισαγωγών αερίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήδη προέρχεται από τη Ρωσία. Φυσικά, αυτή η εξάρτηση δεν είναι μονόπλευρη. Για τη Ρωσία, αυτές οι πωλήσεις είναι μια σημαντική πηγή συναλλάγματος. Όλοι οι μεγάλοι ρώσικοι αγωγοί αερίου πηγαίνουν στην ΕΕ. Αν η Ρωσία θελήσει να κατασκευάσει αγωγούς και τερματικά για εξαγωγή φυσικού αερίου στην Κίνα ή τις ΗΠΑ, αυτή θα είναι μια διαδικασία που θα διαρκέσει πολλά χρόνια. Παρόλα αυτά η Ευρώπη ανησυχεί. Η προεδρική διαδοχή στη Ρωσία το 2008 θα μπορούσε να προκαλέσει διαμάχες για εξουσία και ιδιοκτησία. Το Κρεμλίνο ελέγχει τη Gazprom, το μονοπώλιο φυσικού αερίου στη Ρωσία. Ή μήπως ισχύει το αντίθετο; Η παράλληλη ζημία στον τομέα της ενέργειας δεν μπορεί να αποκλειστεί. Η πολιτική αβεβαιότητα μπορεί να είναι ένας λόγος για τις χαμηλές επενδύσεις της Gazprom σε νέα πεδία φυσικού αερίου κατά τη διάρκεια των προηγούμενων 10 ετών, αλλά και ο ολοένα μεγαλύτερος έλεγχος από το Κρεμλίνο μπορεί να είναι ένας άλλος λόγος. Αντί να ευνοεί τις επενδύσεις ξένων κεφαλαίων και τεχνολογίας, η Gazprom έχει εκδιώξει τις δυτικές επιχειρήσεις από προγράμματα όπως sakhalin ΙΙ και Kovytka. Η παραγωγή της Gazprom έχει παραμείνει στα ίδια επίπεδα για χρόνια, ενώ η εγχώρια ζήτηση αυξάνεται. Οι εμπειρογνώμονες λένε ότι οι χαμηλές επενδύσεις από πλευράς Ρωσίας σε νέα πεδία φυσικού αερίου θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντικές ελλείψεις σε φυσικό αέριο στην Ευρώπη από το 2010.

Η ΕΕ έχει βρεί μια πιθανή λύση: αμοιβαιότητα. Η Gazprom παίρνει ένα σταθερό μερίδιο στις ευρωπαϊκές αγορές φυσικού αερίου. Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις παίρνουν ευκαιρίες επένδυσης στη Ρωσία. Η αμοιβαιότητα ακούγεται καλή εφόσον στηρίζει αμοιβαία πλεονεκτήματα. Η Angela Merkel, η καγκελάριος της Γερμανίας, ο Jose Manuel Barroso, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και ο Vladimir Putin, Πρόεδρος της Ρωσίας, στηρίζουν αυτήν την προοδευτική εξέλιξη. Το πρόβλημα είναι ότι αυτό μεταφράζεται διαφορετικά για την Ευρώπη και άλλα εννοεί η Ρωσία. Η ΕΕ θέλει ένα συμφωνηθέν νομικό πλαίσιο για να διευκολύνει τη διπλής κατεύθυνσης επένδυση. Το Κρεμλίνο θέλει τις ανταλλαγές αγαθών. Η Ευρώπη θέλει διαφάνεια, η Ρωσία θέλει έλεγχο. Προς το παρόν, η αμοιβαιότητα λειτουργεί ευνοόντας τη Ρωσία. Η Gazprom έχει επενδύσεις σε περισσότερες από τις 27 χώρες της ΕΕ. Έχει στην απόλυτη ιδιοκτησία της τα δίκτυα διανομής σε μερικά από τα κράτη μέλη, κατασκευάζει εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου σε άλλες, και από πέρυσι έχει κλείσει μεγάλες διμερείς συμφωνίες με γερμανικές, γαλλικές και ιταλικές επιχειρήσεις που της δίνουν άμεση πρόσβαση στην αγορά φυσικού αερίου της ΕΕ. Εν τω μεταξύ, η ΕΕ δεν έχει σημειώσει καμία πρόοδο να πείσει τη Ρωσία να επικυρώσει τη συνθήκη ενεργειακών χαρτών, η οποία θα υποχρέωνε τη Ρωσία να ανοίξει λίγο τον τομέα της ενέργειάς της σε επενδύσεις από την ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν) σκέφτεται τώρα να απαγορεύσει στη Gazprom να κλείσει περισσότερες συμφωνίες στην ΕΕ έως ότου η Ρωσία θα επιτρέψει περισσότερες ευρωπαϊκές επενδύσεις. Εντούτοις, η ΕΕ δεν μπορεί να υιοθετήσει τη ρωσική προσέγγιση στην αμοιβαιότητα χωρίς συμβιβασμό των αρχών ελεύθερης αγοράς. Οι κανόνες της ΕΕ απαγορεύουν τη διάκριση ενάντια σε έναν επενδυτή βάσει της υπηκοότητας. Είναι επίσης δύσκολο να εφαρμοστεί στην πράξη ένας τέτοιος περιορισμός. Οι κοινοπραξίες Gazprom στην Ευρώπη θα κηρυσσόταν παράνομες; Ποιος θα έλεγε στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις ενέργειας τι θα μπορούσαν και τι δε θα μπορούσαν να συμφωνήσουν με τη Gazprom; Η μόνη πρόοδος θα ήταν η εξασφάλιση ότι εάν η Gazprom συνεχίζει να επενδύει στην ΕΕ, θα ακολουθεί τους ευρωπαϊκούς κανόνες ελεύθερης αγοράς. Λαμβάνοντας υπόψη το παρελθόν κακής διαχείρισης της Gazprom, των άνισων συμφωνίων στις κοινοπραξίες της και της πολιτικής ανάμιξης στο κλείσιμο συμφωνιών, οι Ευρωπαίοι αναρωτιούνται εάν η Gazprom καταλαβαίνει τις αρχές ελεύθερης αγοράς. Ευτυχώς, η ΕΕ διαθέτει τα κατάλληλα όργανα για να επιβάλει τους κανόνες ανταγωνισμού, τη διαφάνεια και το δίκαιο παιχνίδι.

Το Μάρτιο, οι ηγέτες της ΕΕ ζήτησαν από τον Επίτροπο ανταγωνισμού Neelie Kroes να ερευνήσει αν ο αυξανόμενος ρόλος της Gazprom θα μπορούσε να εμποδίσει την πραγμάτωση των αρχών ελεύθερης αγοράς στον τομέα της ενέργειας. Όταν ο κος Putin παραπονέθηκε, η κα Merkel λέγεται ότι απάντησε ότι η Gazprom πρέπει να το θεωρήσει "τιμή της να αντιμετωπιστεί όπως η Microsoft". Εάν οι Ευρωπαίοι ανησυχούν για το ρόλο της Gazprom, πρέπει να υποστηρίξουν τις προσπάθειες της Επιτροπής να επιταχύνει τη φιλελευθεροποίηση της εγχώριας αγοράς φυσικού αερίου. Στις 19 Σεπτεμβρίου η Επιτροπή θα δημοσιεύσει ένα νέο σχέδιο νόμου σχετικά με "το ξετύλιγμα", για να αποτρέψει μια ενιαία επιχείρηση από το να έχει στα χέρια της συνολικά την παραγωγή, τη μεταφορά και την πώληση της ενέργειας. Μέχρι τώρα η Γερμανία και η Γαλλία έχουν αντιταχθεί στο "ξετύλιγμα". Πρέπει να το ξανασκεφτούν. Προσφέροντας σε επιχειρήσεις ανταγωνιστικές μεταξύ τους πρόσβαση στα δίκτυα αγωγών της Ευρώπης, το "ξετύλιγμα" δεν επιτρέπει την κατάχρηση και μονοπωλιακή εκμετάλλευση της αγοράς από τις μεγάλες επιχειρήσεις - όχι μόνο αυτές της ΕΕ όπως η Gaz de France (γαλλική) και Εον-Ruhrgas (γερμανική), αλλά και της Gazprom. Επιπλέον, δεδομένου ότι ο μεγαλύτερος ανταγωνισμός θα σήμαινε χαμηλότερα κέρδη για τις επιχειρήσεις, η Gazprom θα μπορούσε να χάσει το ενδιαφέρον της για επενδύσεις στην ΕΕ και να επενδύσει στη δική της Ρώσικη εγχώρια αγορά, όπου απαιτείται.

Τα δικά μας!

Οι φωτιές του Αυγούστου στο διαδίκτυο - *ΕΛΛΗΝΙΚΑ* blogspots:

http://civilization2007.blogspot.com/2007/09/blog-post_10.html 10 Σεπτεμβρίου

http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=757320 (το ίδιο άρθρο στα αγγλικά)

Η Ιονία Οδός θα εξασφάλιζε οδική πρόσβαση στις τεράστιες τουριστικές εγκαταστάσεις που κατασκευάζονταν στη δυτική Πελοπόννησο, καθώς και σε εκείνες που σχεδιαζόταν να κατασκευαστούν, και επομένως η ολοκλήρωσή της δεν θα έπρεπε να πάρει περισσότερο από τον απαιτούμενο χρόνο.Το μόνο πρόβλημα που ανέκυπτε ήταν μερικά «ενοχλητικά» δάση, βιότοποι και οικοσυστήματα, αλλά και ορισμένοι οικολόγοι ή τοπικοί ακτιβιστές. [...]
Η Ιονία είχε αρχικά προγραμματιστεί να περάσει από μέρη υψίστης περιβαλλοντικής σημασίας, όπως η λίμνη Καϊάφα στην περιοχή της Ζαχάρως, η οποία μάλιστα είχε συμπεριληφθεί και στον ευρωπαϊκό περιβαλλοντολογικό κατάλογο Natura 2000, χαρακτηριζόμενη ως περιοχή «υψηλής προστασίας». Όπως μάλιστα επισήμαινε τον Ιούλιο ο πρόεδρος του Συλλόγου Περιβαλλοντικής Προστασίας Ζαχάρως Κώστας Αγραπιδάς: «Ο συνδυασμός χερσαίου και λιμναίου οικοσυστήματος, καθώς και η ταυτόχρονη συνύπαρξή τους με τις αρχαιότητες, τους μυθολογικούς τόπους και την ιαματική πηγή, καθιστά το οικοσύστημα Καϊάφα ένα μοναδικό σύμπλεγμα, το οποίο έχει κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος και τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους».Παρά τις αφόρητες πιέσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ, το νομαρχιακό συμβούλιο Ηλείας, στο οποίο υπάγεται η προαναφερθείσα περιοχή, αρνήθηκε να παραχωρήσει τη λίμνη Καϊάφα για την κατασκευή της Ιονίας Οδού. Σύμφωνα ωστόσο με τους ισχυρισμούς του κ. Αγραπιδά, υπήρχε δυνατότητα εναλλακτικής χάραξης της Οδού, ώστε να μη διέρχεται από την περιοχή. Ενδεχομένως όμως να ήταν μεγαλύτερη σε μήκος (και σε κόστος). Τελικά το υπουργείο ενέδωσε στα (αλλεπάλληλα) αιτήματα των κατοίκων και αποφάσισε στις 24 Ιουλίου να ακολουθήσει άλλη χάραξη για την Ιονία, προκειμένου να μη διέρχεται από τη λίμνη και να μη θίγεται έτσι το ευαίσθητο οικοσύστημα της περιοχής.Ωστόσο τα σχέδια άλλαξαν: μόλις ένα μήνα αργότερα η περιοχή γύρω από τη λίμνη Καϊάφα κάηκε ολοσχερώς. Όλως δε τυχαίως, οι εστίες των περισσότερων πυρκαγιών που ξέσπασαν συμπίπτουν απόλυτα με το αρχικό σχέδιο χάραξης της Ιονίας Οδού...

http://forestfiresingreecegr.blogspot.com/ - Παρασκευή, 7 Σεπτεμβρίου 2007
Τώρα ήθελα να παρακαλέσω όλους σας να πάρετε το κινητό σας τηλέφωνό να αφαιρέσετε το πίσω κάλλυμα και να εξετάσετε την μπαταρία. Η δικιά μου γράφει, στα Αγγλικά, "επαναφορτιζόμενη μπαταρία λιθίου. Χρησιμοποιείτε μόνον τον ειδικό φορτιστή της Nokia © . ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΘΕΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ. ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΚΡΑΓΕΙ ΕΑΝ ΥΠΟΣΤΕΙ ΖΗΜΙΑ Η ΕΑΝ ΠΕΤΑΧΤΕΙ ΜΕΣΑ ΣΕ ΦΩΤΙΑ. ΜΗΝ ΤΗΝ ΒΡΑΧΥΚΥΚΛΩΝΕΤΕ " Υπάρχει επίσης ένα μικρό σκιτσάκι με ένα σκουπιδοτενεκέ με να Χ από πάνω (δηλαδή μην την πετάτε στα σκουπίδια). Η καημένη η Nokia το έχει πει όλα. Πόσοι από σας το είχαν διαβάσει αυτό πριν; Επιπλέον η μπαταρία λιθίου του φορητού μου υπολογιστή λέει: ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΚΡΑΓΕΙ ΕΑΝ ΘΕΡΜΑΝΘΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΌ ΤΟΥΣ 100 ΒΑΘΜΟΥΣ. Τώρα μερικές ερωτήσεις. Πόσο συχνά αλλάζετε το κινητό σας τηλέφωνο; Τι κάνετε με τον παλαιό; Ο ηλικίας 16 ετών γιος/κόρη σας που συνήθως παίρνει ένα νέο κινητό τηλέφωνο κάθε 6 μήνας ανακυκλώνει το παλιό κατάλληλα ή μήπως το ρίχνει στα σκουπίδια; Διότι εάν δεν το πετάτε σε ένα σημείο ανακύκλωσης και ζείτε στη νότια Ευρώπη ο κανακάρης σας η εσείς ο ίδιος μπορεί ΝΑ ΕΙΣΑΣΤΕ Ο ΕΜΠΡΗΣΤΗΣ ΠΟΥ ΜΟΛΙΣ ΤΩΡΑ ΕΚΑΨΕ ΕΝΑ ΔΑΣΟΣ.

Η ιστοσελίδα της εβδομάδας

Το CEE Bankwatch Network είναι μια διεθνής ΜΚΟ που έχει ως στόχο να εμποδίσει τις βλαβερές περιβαλλοντικές και κοινωνικές συνέπειες της διεθνούς χρηματοοικονομικής ανάπτυξης και να προωθήσει εναλλακτικές λύσεις και λαϊκή συμμετοχή.

Στην ιστοσελίδα τους http://www.bankwatch.org/balkan_energy/ δημοσιεύουν έναν εύχρηστο χάρτη για τους αγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου που ήδη υπάρχουν ή είναι υπό κατασκευή αυτή τη στιγμή στα Βαλκάνια, όπως επίσης και για τους υπάρχοντες ή υπο κατασκευή σταθμούς παραγωγής ενέργειας που συντηρούνται με λιγνίτη ή πυρηνική ενέργεια. Επιλέγοντας κάθε έργο ξεχωριστά καθένας μπορεί να βρει μια περίληψη των βασικών πληροφοριών κάθε έργου, όπως κόστος, εμπλεκόμενες επιχειρήσεις, χρηματοδότηση, προτερήματα και μειονεκτήματα.

Στην ιστοσελίδα υπάρχουν πληροφορίες για τον αγωγό φυσικού αερίου Τουρκίας-Ελλάδας-Ιταλίας και τον αγωγό πετρελαίου Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης, αν και δεν είναι τόσο πρόσφατες. Αξίζει όμως κανείς να ρίξει μια ματιά στο συγκεκριμένο χάρτη για να έχει μια πιο ολοκληρωμένη ιδέα για το σύνολο των μεγάλων έργων για την παραγωγή, διανομή και μεταφορά ενέργειας στα Βαλκάνια, όπως επίσης και να ενημερωθεί για το πόσο λιγότερο ή περισσότερο ρυπογόνο επένδυση αποτελεί το καθένα απ΄αυτά τα έργα.

Όπως επισημαίνεται στην ιστοσελίδα οι βαλκανικές χώρες έχουν τις υψηλότερες ενεργειακές συγκεντρώσεις στην Ευρώπη, δηλ. πολύ περισσότερη ενέργεια καταναλώνεται για την παραγωγή μιας μονάδας εργασίας εδώ απ'ό,τι σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα. Εν τούτοις, γίνονται πολύ μικρές επενδύσεις για την αύξηση της αποδοτικότητας και στήριξης εναλλακτικών μορφών ενέργειας, αν και στα βαλκάνια υπάρχει υψηλή δυνατότητα για την ανάπτυξη της παραγωγής ενέργειας από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας: ήλιος, νερό, αέρας, βιομάζα, και γεωθερμική ενέργεια. Παρόλα αυτά, αυτές οι δυνατότητες δεν έχουν μελετηθεί ούτε εκμεταλλευθεί αρκετά ακόμη. Η στήριξη επενδύσεων μικρής κλίμακας για την αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας και των προγραμμάτων ανανεώσιμης ενέργειας μπορεί να φέρει το μεγαλύτερο όφελος στις τοπικές κοινότητες και τις μικρές επιχειρήσεις. Προσφέρει μεγαλύτερες δυνατότητες ανάπτυξης του εργατικού δυναμικού και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και μπορεί να δημιουργήσει νέες υπηρεσίες στην τοπική οικονομία, μειώνοντας την ανεπάρκεια και την εξάρτηση από ακριβούς και ρυπογόνους πόρους ενέργειας (όπως το πετρέλαιο). Επιπλέον, η αυξημένη ενεργειακή αποδοτικότητα οδηγεί στη βελτιωμένη βιομηχανική περιβαλλοντική απόδοση (με την αλλαγή των βιομηχανικών διαδικασιών) και τη μειωμένη ρύπανση από την παραγωγή ενέργειας (από τη μειωμένη κατανάλωση ενέργειας) με θετικές επιδράσεις στην υγεία και τις κοινωνικές δομές.

Eκλογές τώρα;;;;

12 «καυτά» ερωτήματα για το περιβάλλον απευθύνουν προς τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων 8 περιβαλλοντικές οργανώσεις, ενόψει των εκλογών της 16ης Σεπτεμβρίου 2007. Οι οργανώσεις Greenpeace, MOm, WWF Ελλάς, Αρχέλων, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία, Καλλιστώ, Μεσόγειος SOS, Οικολογική Εταιρία Ανακύκλωσης και το Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων ζητούν τη δημόσια δέσμευση των πολιτικών αρχηγών, ενώ το WWF Ελλάς καλεί τους πολίτες να ψηφίσουν με βασικό τους κριτήριο το περιβάλλον.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις απευθύνουν τα ερωτήματά τους προς:1) Τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Κ. Καραμανλή2) Τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου3) Τη Γεν. Γραμματέα του ΚΚΕ κα Αλέκα Παπαρήγα4) Τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Αλαβάνο5) Τον Πρόεδρο του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρη6) Τον Πρόεδρο της Δημοκρατικής Αναγέννησης κ. Στ. Παπαθεμελή7) Τους Οικολόγους Πράσινους

Τα ερωτήματα

1. Δεσμεύεστε ότι θα υποστηρίξετε τη δημιουργία ανεξάρτητου Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Φυσικών πόρων, το οποίο θα αναλάβει ξεκάθαρο ρόλο συντονιστή της κυβερνητικής πολιτικής για το περιβάλλον;

2. Δεσμεύεστε δημόσια ότι θα καταψηφίσετε οποιαδήποτε πρόταση αναθεώρησης των άρθρων 24 και 117 του Συντάγματος; Η αναθεώρησή τους οδηγεί σε μείωση του καθεστώτος προστασίας των δασών και των δασικών εκτάσεων, με κίνδυνο να συνεχίσουμε να βιώνουμε καταστροφές, όπως πρόσφατα.

3. Δεσμεύεστε ότι θα φροντίσετε να εκπονηθούν συνολικά εθνικά σχέδια προετοιμασίας της χώρας για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών;

4. Δεσμεύεστε ότι θα στηρίξετε την ανάγκη για δραστικό περιορισμό της χρήσης του ρυπογόνου λιγνίτη και τον αποκλεισμό του λιθάνθρακα για παραγωγή ενέργειας; Δεσμεύεστε ότι θα συμβάλετε στην προώθηση των Α.Π.Ε. στη χώρα μας;

5. Δεσμεύεστε ότι θα στηρίξετε την άμεση ολοκλήρωση του Δασολογίου και του Εθνικού Κτηματολογίου, κατά τρόπο που θα διασφαλίζει πρωτίστως την προστασία του δασικού και γενικότερα του δημόσιου πλούτου της χώρας;

6. Δεσμεύεστε ότι θα φροντίσετε για τη σωστή λειτουργία του δικτύου προστατευόμενων φυσικών περιοχών της χώρας;

7. Δεσμεύεστε ότι θα στηρίξετε δημόσια την ορθολογική και ολοκληρωμένη διαχείριση των υδάτινων πόρων και την προστασία των ευαίσθητων υδάτινων οικοσυστημάτων από παρωχημένα και αναποτελεσματικά κατασκευαστικά έργα, όπως για παράδειγμα η εκτροπή του Αχελώου;

8. Δεσμεύεστε ότι θα στηρίξετε τη δημιουργία εθνικού ταμείου για το περιβάλλον, του οποίου η διαχείριση θα υπόκειται σε διαφανείς διαδικασίες και θα χρηματοδοτείται από τους περιβαλλοντικούς πόρους και τα έσοδα από πρόστιμα για περιβαλλοντική υποβάθμιση;

9. Δεσμεύεστε ότι θα στηρίξετε τη δημιουργία κεντρικής υπηρεσίας κατεδάφισης αυθαιρέτων, ιδιαίτερα σε παραλιακές και δασικές ζώνες και την κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης;
10. Δεσμεύεστε ότι θα στηρίξετε συγκεκριμένα μέτρα αντιμετώπισης του κυκλοφοριακού προβλήματος και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης των πόλεων και ποια είναι αυτά;

11. Δεσμεύεστε ότι θα υποστηρίξετε τη διαμόρφωση και θεσμοθέτηση Εθνικής Στρατηγικής για το Περιβάλλον, η οποία θα προκύψει μετά από ευρεία και ανοιχτή κοινωνική διαβούλευση και θα περιέχει δεσμευτικούς στόχους για κάθε υπουργείο και τομεακή πολιτική;

12. Δεσμεύεστε ότι θα επιταχύνετε τους ρυθμούς μείωσης των συσκευασιών και την εναλλακτική διαχείριση των απορριμμάτων με συγκεκριμένα μέτρα, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι που έχει θέσει η Ε.Ε., και ποια είναι αυτά τα μέτρα;

Οικο-λογικά 2 (Πανθρακική 4/9/07)


Αχ Ευρώπη

Η Γερμανία υιοθετεί νέα περιβαλλοντική στρατηγική

Στις 23 Αυγούστου η γερμανική κυβέρνηση υιοθέτησε επίσημα μια εθνική πολιτική στρατηγική που στοχεύει στη μείωση των εκπομπών αερίων που ενισχύουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου κατά 40% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990. Η μείωση αυτή θα πρέπει να έχει επιτευχθεί μέχρι το 2020. Παράλληλα η νέα περιβαλλοντική πολιτική στοχεύει στη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας κατά 3% ετησίως. Η στρατηγική αναγγέλθηκε αρχικά από την καγκελάριο Angela Merkel τον περασμένο μήνα και περιλαμβάνει 30 λεπτομερή μέτρα.

Σύμφωνα με τη νέα στρατηγική, ενώ πολλοί βιομηχανικοί κλάδοι θα διατηρήσουν απαλλαγές από ενεργειακούς φόρους, μέχρι το 2013 αυτοί οι κλάδοι θα πρέπει να αποδείξουν ότι έχουν υιοθετήσει σύγχρονες μεθόδους εξοικονόμησης της ενέργειας και έχουν φτάσει σε ικανοποιητικά επίπεδα ενεργειακής αποδοτικότητας για να διατηρήσουν την απαλλαγή και μετά το 2013. Στον τομέα των μεταφορών, η στρατηγική αντηχεί το στόχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι οι μέσες εκπομπές του CO2 των νέων αυτοκινήτων από το 2012 πρέπει να μειωθούν σε 130g ανά χιλιόμετρο έναντι με 164g τώρα. Ένα νέο φορολογικό σχέδιο που θα λαμβάνει υπόψη τις εκπομπές CO2 των αυτοκινήτων προβλέπεται να εισαχθεί για την ενίσχυση αυτού του μέτρου. Επίσης, τα βαριά φορτηγά πλέον θα πληρώνουν στα διόδια των γερμανικών αυτοκινητόδρομων ποσά που θα αυξάνονται ανάλογα τις εκπομπές CO2 που θα έχουν.

Συγκεκριμένοι στόχοι επίσης περιλαμβάνουν τα παρακάτω:

Μέχρι το 2020 το μερίδιο των βιολογικών καυσίμων στον τομέα των μεταφορών θα πρέπει να είναι ίσο με 20%.

Μέχρι το 2020 οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα πρέπει να συνεισφέρουν στο 25-30% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε σύγκριση με τα σημερινά επίπεδα της τάξης του 13%.

Για τα νέα κτήρια, το 15% της θέρμανσής τους θα πρέπει να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ο υπουργός Sigmar Gabriel περιβάλλοντος χαιρέτισε τη νέα περιβαλλοντική στρατηγική ως "κβαντικό άλμα" στην προστασία του κλίματος. Υποστήριξε σημαντικά τα οφέλη της νέας περιβαλλοντικής στρατηγικής στην αγορά εργασίας, επισημαίνοντας ότι η ταχεία ανάπτυξη των ανανεώσιμων μορφών ενέργειας στη Γερμανία έχει ήδη δημιουργήσει ήδη περίπου 200.000 νέες θέσεις εργασίας. Εντούτοις, είπε επίσης ότι ήταν ρεαλιστικότερο να αναμένεται ότι η Γερμανία θα κόψει τις εκπομπές του CO2 κατά 35-36% αντί 40%. Παρόλα αυτά, οι γερμανοί οικολόγοι επέκριναν τη στρατηγική ως μη ιδιαίτερα επιθετική, ειδικά για τον τομέα των μεταφορών. Επιπλέον αιτήματά τους περιλαμβάνουν τη λήψη μέτρων όπως η θέσπιση ορίου ταχύτητας στις γερμανικές εθνικές οδούς, ορισμός συγκεκριμένων στάνταρντ αποδοτικότητας καυσίμων για τα αυτοκίνητα, επέκταση των νέων μέτρων για τα διόδια των αυτοκινητόδρομων και στα ελαφριά φορτηγά.

Τα δικά μας!

Κάψε κι εσύ ένα δάσος στην Ελλάδα, μπορείς!

Μ' αυτό το σύνθημα σύσσωμοι οι εμπρηστές στην Ελλάδα ξεκίνησαν τον Ιούνιο με την καταστροφή της Πάρνηθας και τελειώνουν (ελπίζουμε) τον Αύγουστο έχοντας αποτελειώσει Εύβοια και Πελοπόννησο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν στις 29 Αυγούστου από την European Space Agency (www.esa.int) η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη δραστηριότητα πυρκαγιών αυτόν τον Αύγουστο από ότι οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες είχαν κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας! Ο Αύγουστος του 2007 ήταν επίσης ο χειρότερος μήνας για τις πυρκαγιές στην Ελλάδα για τα προηγούμενα 10 έτη, καθώς σημειώθηκαν 4 φορές περισσότερες πυρκαγιές σε σύγκριση με τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 1998.

Η σιωπηλή συγκέντρωση διαμαρτυρίας της Τετάρτης στο σύνταγμα και στις κεντρικές πλατείες όλης της χώρας, η συγκέντρωση υπογραφών στο διαδίκτυο (http://www.petitiononline.com/forestgr/), η συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης, η προσφορά οικονομικής βοήθειας και στέγης μερικά μόνο από τα δείγματα συμπάθειας απλών ανθρώπων και συμπολιτών προς τους πυρόπληκτους και ιδιαιτέρως τις οικογένειες που θρηνούν θύματα.

Τα δείγματα συμπάθειας αντιθέτως της κυβέρνησης αντικειμενικά αποδεικνύονται πενιχρά, η όποια διεθνής οικονομική συμπαράσταση ανεπαρκής μπροστά στο μέγεθος της καταστροφής, όπως επίσης και τα μεγάλα ποσά που κατατέθηκαν από ιδιωτικές εταιρείες, τράπεζες και φορείς δεν φτάνουν, παρά μόνο για να καλυφθούν άμεσες ανάγκες του πληθυσμού που έχει πληγεί, αφού, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις το κόστος των καταστροφών από τις πυρκαγιές ανέρχεται σε τουλάχιστον 5 δισεκατομμύρια ευρώ.
Δεν θα ήθελα να αναμασήσω τα όλα όσα ήδη έχουν λεχθεί και γραφτεί σχετικά με ανάληψη ευθυνών από αρμόδιους φορείς, ούτε για το τι πρέπει να γίνει τώρα και μετά, π.χ. αναδάσωση ή όχι, αναστολή κυνηγιού ή όχι. Να επισημάνω μόνο μια προσωπική επιθυμία, που εκφράζει το ελάχιστο που μπορεί να συμβεί, αν όλοι οι εμπλεκόμενοι έχουν λίγο φιλότιμο: Τουλάχιστον να μη χτιστεί τίποτα στις καμμένες περιοχές. Και μετά τα υπόλοιπα μπορούμε να τα δούμε με άλλο μάτι, με λίγη περισσότερη ακεραιότητα, αξιοπρέπεια και σεβασμό στις ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν, σε όσους έχασαν σπίτια και περιουσίες, στα δάση και την πανίδα που χάσαμε στην καταστροφή.

Η αναδημοσίευση του παρακάτω κειμένου που γράφτηκε από τον εθελοντή δασοπυροσβέστη Ν.Φ και στάλθηκε στην ιστοσελίδα της ελληνικής οικολογικής ecocrete (www.ecocrete.gr) στις 21/8/2007 εκφράζει μια πιο άμεση, ανθρώπινη ματιά στον πύρινο τρόπο που έζησε η Έλλαδα αυτό το καλοκαίρι.
{ "Σημειώνεται ότι δεν υπήρξαν σοβαροί τραυματισμοί λόγω της πυρκαγιάς πλην ενός πυροσβέστη ο οποίος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «Σισμανόγλειο» με αναπνευστικά προβλήματα.
"Είναι πολύ παράξενο να διαβάζεις τη ζωή σου μέσα από την αποστειρωμένη λογική της δημοσιογραφίας.
Θα ήθελα να ξεχάσωτα 3-4 πρόβατα που δεν πρόλαβαμε να βγάλουμε από το μαντρί και τα ακούγαμε να σκούζουν καθώς μας πλησίαζε η φωτιά, και εκείνο το σκυλάκι που παρέμεινε σιωπηλό και δεμένο μέχρι τη στιγμή που πανικόβλητο κατάλαβε οτι δεν υπάρχει σωτηρία.. τα αφεντικά του λείπαν διακοπές και κανείς δεν μας ειδοποίησε για αυτό..
Θα ήθελα να ξεχάσω τα πουλιά που δεν προλάβανε να φύγουν απο τα πεύκα καθώς γινόντουσαν παρανάλωμα του πυρός και τα είδα στον αέρα να φτερουγίζουν για λίγο και ύστερα να πέφτουν σαν φθινοπωρινά φύλλα.
Θα ήθελα να ξεχάσωτα τρομαγμένα πρόσωπα των συναδέλφων μου όταν είδαμε τις 50μετρες φλόγες να μας ζώνουν από παντού
Θα ήθελα να ξεχάσωτις αγωνιώδεις εκκλήσεις των ιδιοκτητών όλων των σπιτιών τριγύρω μας όταν άρχισαν να γλύφουν τα σπίτια τους οι φλόγες
Θα ήθελα να ξεχάσωόλους αυτούς που ήρθαν με τζιπάκια κάνοντας χειρόφρενα και πατώντας γκάζι μόνο και μόνο για να απολαύσουν το θέαμα, χωρίς να μας βοηθάνε όταν τα ρουθούνια μας τρέχαν κατράμι και μασούσαμε στάχτη
Θα ήθελα να τους ξεχάσωόταν προσπαθούσαμε να φύγουμε κόβωντας μάνικες και δεν μπορούσαμε επειδή είχαν δημιουργήσει κυκλοφοριακό κομφούζιο μπροστά μας
Θα ήθελα επίσης να ξεχάσω όλους αυτούς που πίναν καφέ και μας ειρωνεύονταν την ώρα που δίναμε και ίσα που κρατούσαμε την ψυχή μας
Θα ήθελα να ξεχάσωαυτούς που τραβούσαν πανικόβλητοι τις εγκαταστάσεις μας και μας άφηναν εκτεθειμένους στις φλόγες
Θα ήθελα να ξεχάσωτις πανικόβλητες φωνές συναδέλφων στον ασύρματο όταν τους κύκλωνε η φωτιά
Θα ήθελα να ξεχάσωαυτή τη λαίλαπα που δεν υπήρχε τρόπο να φρενάρεις και λαίμαργα κατάπιε τις όμορφες περιοχές που κάποτε χαρήκαμε ώς παιδιά και τα παιδιά μας δεν θα ξέρουν οτι υπήρχαν
Μα δεν θα ξεχάσωεκείνους τους χειριστές των ελικοπτέρων που τελευταία στιγμή μας δημιούργησαν δίοδο διαφυγής μέσα από τους θεόρατους τοίχους φωτιάς που μας περιτριγύρισαν
Μα δεν θα ξεχάσωτους συνάδελφους απο Αταλάντη που ήρθαν να μας βοηθήσουν σε μια ξένη για αυτούς περιοχή
Μα δεν θα ξεχάσωόλες τις κυβερνήσεις έως τώρα που επιτρέπουν σε οικοπεδοφάγους να χτίζουν, που αντιμετωπίζουν με αναλγησία τους εμπρησμούς και κοροιδεύουν τους Εθελοντές.
Μα δεν θα ξεχάσω το κράτος που ούτε γάντια δεν μας έδωσε, πόσο μάλλον ενα ευχαριστώ, για να μήν θίξει την επιτηδευμένη ανικανότητα του μπροστά στα συμφέροντα.
Μα δεν θα ξεχάσωοτι καταφέραμε 4 παιδιά με 1 όχημα να σταματήσουμε ενα μέτωπο 500 μέτρων, να σώσουμε 5 σπίτια και μερικά πρόβατα.. Θα βοηθήσει να μπορέσω να κοιμηθώ όταν θα γυρίζουν οι εικόνες φρίκης στο μυαλό μου.
Μα δεν θα ξεχάσωτην όμορφη τραυματιοφορέα που μου συμπαραστάθηκε όταν δεν είχα αναπνοή, τους έμπειρους γιατρούς που πέσαν πάνω μου και μου ξαναδώσαν μέλλον, καθώς και το νοσηλευτικό προσωπικό που ξεχείλιζε απο ανθρωπιά και καλοσύνη.
Σας ευχαριστώ.
Και δεν θα ξεχάσω να λέγομαι ακόμα άνθρωπος και να χρωστάω στη φύση ενα μεγάλο συγνώμη για όλες τις καταστροφές που της έχει προξενήσει το είδος μου.
Η απορία μου είναι οι βίλες που θα χτίσετε θα έχουν νόημα εαν δεν υπάρχει πια πράσινο γύρω σας; Όταν ο αέρας θα μυρίζει στάχτη και θα σου καίει τους πνεύμονες; πώς διάολο θα αναπνέετε εσείς κει πάνω και εμείς εδώ κάτω; πώς περιμένω απο ενα κράτος με στημένες εκλογές και προκάτ κόμματα να δημιουργήσει ενα καλύτερο μέλλον απο τις στάχτες που έχουν γεμίσει τα πνευμόνια μου...Λίγη στάχτη στα μαλλιά...δολοφόνοι... }

Για τους πυροπαθείς:

Ανοικτή γραμμή ενημέρωσης και στήριξης των πυρόπληκτων λειτουργεί στο Κέντρο Υποστήριξης Πυροπαθών και στον αριθμό 1555 από τις 8 το πρωί έως τις 10 το βράδυ.

Ο Οργανισμός Εργατικής Εστίας έχει ανακοινώσει ότι μπορούν οι πυρόπληκτοι να φιλοξενηθούν δωρεάν σε ξενοδοχεία.

Για όσους θέλουν να βοηθήσουν:

Η Τράπεζα της Ελλάδος με απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της ήδη άνοιξε λογαριασμό αρωγής πυροπαθών με τον αριθμό 2341103053 στον οποίο κατατέθηκαν ήδη 5.000.000 ευρώ. Στον ίδιο λογαριασμό μπορούν να καταθέτουν μέσω των εμπορικών τραπεζών για τον ίδιο σκοπό ιδιώτες ή επιχειρηματίες.

Η Τράπεζα Πειραιώς επίσης έχει λογαριασμό αρωγής πυροπαθών με αριθμό 5508033405636.

Για να γίνετε εθελοντές πυροσβέστες, μπορείτε να βρείτε σχετικές πληροφορίες για την ισχύουσα νομοθεσία, άρθρα που έχουν δημοσιευθεί για το θεσμό του Εθελοντή Πυροσβέστη και μια αίτηση , την οποία μπορείτε να καταθέσετε μαζί με τα σχετικά δικαιολογητικά στον τοπικό πυροσβεστικό σταθμό της περιοχής σας: http://www.fireman.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=204.

ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΣΜΟ ΤΟΥ ΕΘΕΛΟΝΤΗ ΠΥΡΟΣΒEΣΤΗ
Αναδημοσίευση απο την ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 22/07/2001
Της ΕΥ. ΦΡΑΝΤΖΟΓΛΟΥ

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην Πανευρωπαϊκή Συνάντηση Εθελοντών Πυροσβεστών, που έγινε στην Αθήνα, προέκυψε ότι ο θεσμός στην χώρα μας «πάσχει». Και να γιατί:«Η νομοθεσία απωθεί τους πολίτες, θέτοντας λάθος στόχους, με αποτέλεσμα ο ορισμός του ευγενούς εθελοντισμού να αλλοιώνεται. Ενας από αυτούς π.χ. είναι... η πρόσληψη στην Πυροσβεστική Υπηρεσία (!).
Τα προβλήματα
Εκτός όμως από τα προβλήματα που προκύπτουν από το θεσμικό πλαίσιο, «οι εθελοντές αντιμετωπίζουν και σοβαρά προβλήματα τεχνικής φύσεως», εξηγεί ο ο Α. Γεωργακόπουλος, εθελοντής πυροσβέστης του Πυροσβεστικού Σώματος και εκπρόσωπος των συντελεστών της ιστοσελίδας «www.Fireman.gr».Ανάμεσα σε αυτά είναι η έλλειψη εξοπλισμού και ελέγχου των εθελοντικών ομάδων, με αποτέλεσμα κάποιες να δρουν αρνητικά και ενάντια στο σκοπό της προστασίας. Μεταξύ άλλων δεν υπάρχει και ο σωστός συντονισμός των ομάδων αυτών από την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Μεγάλο πρόβλημα δημιουργεί επίσης και το γεγονός ότι οι εθελοντές πυροσβέστες, ενώ διοικητικά και από άποψη συντονισμού ανήκουν στο Πυροσβεστικό Σώμα, οικονομικά στηρίζονται μόνο από την τοπική αυτοδιοίκηση, με αποτέλεσμα πολλοί δήμοι να μη χρηματοδοτούν τις τοπικές εθελοντικές ομάδες.
Στην Κεφαλονιά, που αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα πυρκαγιών λόγω πυκνής βλάστησης, λειτουργεί η Εθελοντική Ομάδα Δασοπροστασίας: «Σκοπός μας είναι η προστασία του δάσους. Δυστυχώς, όμως, αντιμετωπίζουμε προβλήματα. Οι εθελοντές είναι υποχρεωμένοι να κάνουν τέσσερις υπηρεσίες των οκτώ ωρών, με συνέπεια πολλές φορές να κινδυνεύουν να χάσουν ακόμα και τη δουλειά τους», αναφέρει ο Σπύρος Μοσχόπουλος, υπεύθυνος της ομάδας αυτής.Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του Τμήματος των Εθελοντών Πυροσβεστών του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος, Σωτήρη Γεωργακόπουλο, στο Σώμα υπάγονται δύο εθελοντικοί σταθμοί και έντεκα πυροσβεστικά κλιμάκια σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.
«Μόνο 500 ενεργοί»
Στο Αρχηγείο υπάρχουν καταγεγραμμένοι 7.500 εθελοντές πυροσβέστες, μάχιμοι ή οδηγοί πυροσβεστικών οχημάτων, ηλικίας από 18 έως 55 ετών σε όλη την Ελλάδα.Από αυτούς, όμως, οι οργανωμένοι εθελοντές που υπηρετούν στα κλιμάκια και τους σταθμούς δεν ξεπερνούν τους 500 (!), ενώ όπως παρατηρεί ο Γιάννης Ρέτσιος, εθελοντής πυροσβέστης και διευθυντής του «Fireman.gr»: «Οι πραγματικοί (ενεργοί) εθελοντές πυροσβέστες στην Ελλάδα δεν είναι πάνω από 1.500 άτομα. Οι υπόλοιποι που είναι καταγεγραμμένοι στο Αρχηγείο γίνονται εθελοντές προκειμένου να εξυπηρετήσουν προσωπικά τους οφέλη, όπως... πρόσληψη από την υπηρεσία, είτε ως μόνιμοι είτε ως εποχικοί υπάλληλοι».
Η χώρα μας βρίσκεται όμως και στην προτελευταία θέση στον πίνακα των εθελοντών πυροσβεστών σε Ευρώπη, Αμερική και Ιαπωνία.Σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Εθελοντών Πυροσβεστών, η Ελλάδα βρίσκεται ένα βήμα μπροστά από την Ιταλία, που έχει μόνο 3.000 εθελοντές πυροσβέστες (αλλά 22.000 επαγγελματίες, ενώ η χώρα μας έχει 10.500). Οι υπόλοιπες χώρες διακατέχονται από ιχυρό αίσθημα εθελοντισμού, αφού η πυροσβεστική τους δύναμη καλύπτεται κατά μέσο όρο στο 85% από εθελοντές.Η Γερμανία καλύπτει το 98,2% της πυροσβεστικής της δύναμης με εθελοντές πυροσβέστες, οι οποίοι αριθμούν 900.000, ενώ μόνο οι 16.000 είναι επαγγελματίες.Η Αυστρία καλύπτει το 98,9% της δύναμής της με εθελοντές πυροσβέστες.Ιδιαίτερα ευσυνείδητοι είναι οι Ιάπωνες και οι Αμερικανοί, αφού οι εθελοντές της κάθε χώρας ξεπερνούν το 1.000.0000 ανθρώπους.Οι Γάλλοι, από την άλλη μεριά αναπτύσσουν το αίσθημα του εθελοντισμού από μικρή ηλικία. Η Εθνική Ομοσπονδία Πυροσβεστών της Γαλλίας λειτουργεί κατασκηνώσεις, στις οποίες παιδιά από 10 έως 16 ετών παρακολουθούν μαθήματα αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών.Οι 16χρονοι που «φοιτούν» σε αυτές αποκτούν δίπλωμα «δόκιμου» πυροσβέστη. Στη χώρα μας τέτοιες ενέργειες για την ευαισθητοποίηση του πολίτη από μικρή ηλικία είναι μεμονωμένες. Μεταξύ των 40 μελών της Εθελοντικής Ομάδας Δασοπροστασίας Κεφαλλονιάς, για παράδειγμα, βρίσκονται 14 παιδιά εφηβικής ηλικίας. Ο πρόεδρος της Εθελοντικής Ομάδας Δασοπροστασίας Καισαριανής, Αθανάσιος Εξαρχόπουλος θεωρεί πως το έργο των εθελοντών είναι ιδιαίτερα σημαντικό και χρήζει προστασίας: «Το έργο μας βοηθάει, μεταξύ άλλων, στο να αποτρέπονται και οι επίδοξοι εμπρηστές». «Δόκιμοι»Για να πλησιάσει η χώρα μας το επίπεδο των άλλων χωρών, η Ενωση Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματοςστο πρόσφατο συνέδριό της πρότεινε: «Να υπάρξει πιστοποίηση των εθελοντικών ομάδων, δημιουργία ομάδων εθελοντών επιστημόνων που θα ενισχύουν τους εθελοντές πυροσβέστες στο έργο τους και δημιουργία ομάδων παιδιών που θα εκπαιδεύονται για "δόκιμοι" πυροσβέστες», αναφέρει ο Νίκος Διαμαντής, πρόεδρος της Ενωσης. Σύμφωνα με την Ιωάννα Τσουκιά, υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων της Εθελοντικής Υπηρεσίας Δασοπροστασίας Ηλιούπολης, οι άνθρωποι αυτοί διακατέχονται από αυταπάρνηση, αφού είναι έτοιμοι να χάσουν ακόμα και τη ζωή τους. «Πρόκειται για ανθρώπους με μεγάλη ευαισθησία απέναντι στον συνάνθρωπο και τη φύση».

Οικο-λογικά 1 (Πανθρακική - 25/08/07)


Αχ Ευρώπη ...

Διασυνοριακή Μόλυνση - Νορβηγία


Σύμφωνα με εκθέσεις της κυβέρνησης Νορβηγίας και του νορβηγικού Τύπου, η Norilsk Nickel, ιδιοκτήτρια εταιρεία των αμφισβητούμενων μεταλλείων νικελ στη βορειοδυτική περιοχή της Ρωσίας έχει δεσμευτεί να αποφασίσει στις αρχές του επόμενου χρόνου αν θα μεταφέρει τις εγκαταστάσεις μακριά από τα σύνορα με τη Φινλανδία και τη Νορβηγία. Η εταιρεία δεσμεύτηκε σε μια δημόσια συνεδρίαση που έλαβε χώρα κοντά στις εγκαταστάσεις, την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου και που είχε ως κύριο θέμα την αργή πρόοδο στην μείωση των εκπομπών βαρέων μετάλλων και διοξειδίου του θείου από επεξεργασία νίκελ. Τη συζήτηση παρακολούθησε ο Νορβηγός Υπουργός Εξωτερικών Jonas Gahr Støre και ανώτερους υπαλλήλους του υπουργείου περιβάλλοντος της Νορβηγίας. Η επιχείρηση, παρά τα τεράστια κέρδη της τα τελευταία χρόνια, και παρά τα μεγάλα ποσά χρηματοδοτήσεων από πλευράς Νορβηγίας, κατηγορείται για τη συνεχιζόμενη μόλυνση των εδαφών των γείτονων χωρών (Φινλανδίας και Νορβηγίας) εφόσον δεν κατέβαλε καμία προσπάθεια εκτενούς συντήρησης και εγκατάστασης σύγχρονου εξοπλισμού ελέγχου της ρύπανσης. Οι εγκαταστάσεις είχαν χτιστεί στην περιοχή τη δεκαετία του 1930.

Ατμοσφαιρική Ρύπανση - Ναυτιλιακός Κλάδος

H Eυρωπαϊκή Ένωση εισήγαγε ένα όριο περιεκτικότητας σε θείο 1,5 τοις εκατό στα θαλάσσια καύσιμα για τα σκάφη που διασχίζουν τη Βόρεια Θάλασσα. Ο περιορισμός συμφωνήθηκε το 2005 παρά τις εκκλήσεις του ναυτιλιακού κλάδου να συμφωνηθούν ομοιόμορφοι παγκόσμιοι περιορισμοί μέσω του Διεθνούς Θαλάσσιου Οργανισμού (www.imo.org). Ένα παρόμοιο όριο για τη θάλασσα της Βαλτικής εισήχθη ένα έτος πριν. Το μέτρο συμφωνήθηκε σε μία προσπάθεια να μειωθεί η ατμοσφαιρική ρύπανση από τον ναυτιλιακό κλάδο, του οποίου το μερίδιο του γενικού φορτίου ρύπανσης έχει αυξηθεί δεδομένου ότι οι εκπομπές από επίγειες πηγές έχουν πέσει. Το ολλανδικό υπουργείο μεταφορών είπε ότι σχετική μελέτη από το ερευνητικό ίδρυμα TNO παρουσίασε ότι το νέο όριο θα έκοβε τις εκπομπές οξειδίων θείου κατά 40% . Εν τω μεταξύ ο Επίτροπος Περιβάλλοντος της ΕΕ Σταύρος Δήμας έχει επαναλάβει προειδοποιήσεις ότι η ΕΕ θα λάβει παρόμοια μονομερή μέτρα να κόψει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τη ναυτιλία στα ύδατά της εάν δεν αποφασισθούν διεθνείς περιορισμοί αρκετά γρήγορα μέσω του Διεθνούς Θαλάσσιου Οργανισμού, όπως αναφέρθηκε σε απάντηση του Επίτροπου Περιβάλλοντος σε γραπτή ερώτηση του Έλληνα ευρωβουλευτή Γεώργιου Παπαστάμκου. Τον περασμένο μήνα η επιτροπή περιβάλλοντος του Διεθνούς Θαλάσσιου Οργανισμού άρχισε να ερευνά τις διάφορες επιλογές μείωσης εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τη ναυτιλία.

Βιβλιοφάγος

Βιοκαύσιμα

Biofuels for Transport: Global Potential and Implications for Sustainable Agriculture and Energy in the 21st Century, Worldwatch Institute

Μια μεγάλη αύξηση στην παραγωγή και τη χρήση των βιολογικών καυσίμων θα μπορούσε να επιταχύνει την αποδάσωση και την απώλεια βιοποικιλότητας , επιταχύνοντας κατά συνέπεια την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με αμερικανικό ίδρυμα Worldwatch Ιnstitute (www.worldwatch.org). "Όσο περισσότερο εξελίσσεται η υψηλή τεχνολογία και όσο μεγαλύτερης κλίμακας γίνονται οι βιομηχανίες βιολογικών καυσίμων, τόσο μεγαλύτερη η πολιτική προσπάθεια που απαιτείται για να εκπληρώσει τους κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς στόχους" λέει το ίδρυμα σε ένα νέο βιβλίο που τιτλοφορείται "Βιολογικά καύσιμα για τη μεταφορά". Οι κυβερνήσεις πρέπει να στοχεύσουν να προαγάγουν ένα μείγμα παραγωγής βιοκαυσίμων που να συνδυάζει μονάδες μεγάλης και μικρής κλίμακας, όπως υποστηρίζουν οι συντάκτες του νέου βιβλίου. Συνεχίζουν λέγοντας ότι αυτό απαιτεί την ανάπτυξη διαφορετικών, συνδυασμένων πολιτικών και τεχνολογιών. Σε άλλες βασικές συστάσεις, οι συντάκτες του βιβλίου υποστηρίζουν ότι η ανάπτυξη εθνικής και διεθνούς πιστοποίησης βιωσιμότητας είναι ουσιαστική ανάγκη για την προστασία του οικοσυστήματος και για τη διατήρηση της δημόσιας εμπιστοσύνης στα βιολογικά καύσιμα. Επίσης τονίζουν ότι τα βιολογικά καύσιμα δεν θα λύσουν τις ενεργειακές προκλήσεις των παγκόσμιων μεταφορών από μόνα τους, και πρέπει να αναπτυχθούν "μέσα στο πλαίσιο μιας μετάβασης σε έναν αποδοτικότερο, λιγότερο ρυπογόνο τομέα μεταφορών, σε παγκόσμιο επίπεδο".

Βουτιά στο διαδίκτυο!

Η ιστοσελίδα της εβδομάδας: http://www.greenchallenge.info/

9 μέρες απομένουν για να πάρεις ΕΣΥ την πρωτοβουλία και να σώσεις τον κόσμο (και κάνοντας το αυτό να τσεπώσεις και μισό εκατομύριο ζεστά ευρουλάκια!)

ΜΙΑ ΙΔΕΑ ΠΟΥ ΑΞΙΖΕΙ 500,000 ΕΥΡΩ!!!

Ο κόσμος πρέπει να αγκαλιάσει έναν νέο πιό πράσινο τρόπο ζωής. Μια λαμπρή ιδέα μπορεί να κάνει μια μεγάλη διαφορά.

Για να ενθαρρύνουν και να βοηθήσουν την εφεύρεση των μεγάλων νέων πράσινων προϊόντων και υπηρεσιών, η ολλανδική λαχειοφόρος αγορά Postcode και η επίσης ολλανδική σειρά εκδηλώσεων PICNIC παρουσιάζουν την "PICNIC Πράσινη Πρόκληση" και σας καλούν να στείλετε την ιδέα σας για ένα προϊόν ή υπηρεσία που θα έχει ως στόχο τη μείωση του φαινομένου του θερμοκηπίου και την επιβράδυνση της κλιματικής αλλαγή. Η ιδέα σας πρέπει να σταλλεί μέχρι τις 30 Αυγούστου. Ο νικητής θα κερδίσει 500,000 ευρώ, ειδική υποστήριξη από ειδικούς και εταιρείες (μεταξύ των οποίων η Cisco), όπως επίσης και έναν αρχικό κατάλογο πελατών, έτσι ώστε να βγάλει την εφεύρεση του στην αγορά μέσα σε δύο έτη.

Η ολλανδική λαχειοφόρος αγορά Postcode (www.postcodeloterij.nl) υποστηρίζει φιλανθρωπικά ιδρύματα στην Ολλανδία και στο εξωτερικό. Η PICNIC (www.picnicnetwork.org) διοργανώνει ένα ετήσιο φεστιβάλ για τους τομείς Γραφιστικής, Διαφήμισης, Τεχνολογίας, Νέων Μέσων, φέρνοντας κάθε χρόνο τους πιο καινοτόμους, επιχειρηματικούς ανθρώπους από όλο τον κόσμο στο Αμστερνταμ. Οι δύο οργανώσεις έχουν ενώσει τις δυνάμεις για να σας παρουσιάσουν αυτήν την πρόσκληση - πρόκληση. Μια προκαταρκτική κριτική επιτροπή θα επιλέξει τρεις έως πέντε φιναλίστ, οι οποίοι θα κληθούν να παρουσιάσουν τις ιδέες τους στις 29 Σεπτεμβρίου κατά τη διάρκεια του PICNIC'07. Η τελική κριτική επιτροπή θα επιλέξει το καλύτερο. Την ίδια νύχτα, ο νικητής θα αναγγελθεί στην τελετή βραβείων.

Τα δικά μας

Μάκρη – Δίκελλα – Μεσημβρία

Ασφαλείς ξανά για τους λουόμενους και παραθεριστές οι ακτές της παραλιακής ζώνης Μάκρης-Δικέλλων-Μεσημβρίας, μετά τις πρόσφατες πλημμύρες. Η ποιότητα του νερού στις ακτές κολύμβησης, σύμφωνα με τα αποτέλεσμα των μικροβιολογικών και χημικών εξετάσεων που έγιναν στην περιοχή από το τμήμα υγειονομικού ελέγχου της νομαρχίας Έβρου, έδειξαν ότι δεν συντρέχει κανένας κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.

‘Αρα μπορούμε να επιστρέψουμε στις παραλίες, εφόσον το καλοκαίρι ακόμη καλά κρατεί και οι θερμοκρασίες το επιτρέπουν. Ωραία τα νέα γι’αυτούς που έπαθαν το μικρότερο κακό: να χάσουν τα μπάνια τους για 1-2 βδομάδες! Οι ιδιοκτήτες των 100 περίπου σπιτιών και καταστημάτων της περιοχής συνεχίζουν να τραβούν την μικρή Οδύσσειά τους. Και τελικά δύο είναι οι προτεραιότητες: Οι ζημιές για τους συνδημότες μας που έχουν πληγεί να αποκατασταθούν το γρηγορότερο δυνατό να ληφθούν όλα τα μέτρα για να αποφευχθεί μια τέτοια καταστροφή στο μέλλον, στο μέτρο που είναι ανθρωπίνως δυνατό.

Αναφορικά με τη δεύτερη προτεραιότητα, και σκεπτόμενοι σε επίπεδο ιδιωτικής ευθύνης, η πρόσφατη θεομηνία τουλάχιστον έδειξε χωρίς αμφιβολία από πού βρίσκει διέξοδο ο πρόσθετος όγκος νερού σε περίπτωση ενός τέτοιου ακραίου φαινομένου. Ότι πριν ήταν επιστημονικές θεωρίες τώρα είναι ακράδαντες αλήθειες. Υπάρχουν στη διάθεσή μας πληροφοριακά συστήματα GIS που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να χαρτογραφηθούν οι περιοχές που επλήγησαν στον μεγαλύτερο βαθμό. Αυτοί οι χάρτες μπορούν να είναι διαθέσιμοι στο κοινό. Η προσωπική ευθύνη του καθενός βρίσκεται στο εξής: Όποιος θέλει να χτίσει οτιδήποτε στην περιοχή των Δικέλλων, της Μάκρης και της Μεσημβρίας, γιατί να πάει να το χτίσει ακριβώς εκεί, στις περιοχές μεγαλύτερου ρίσκου; Η λίγο παραδίπλα; Το ίδιο ισχύει για όλες τις περιοχές που κινδυνεύουν ή και έχουν πληγεί από παρόμοια φυσικά φαινόμενα.

Τώρα, για όσους ήδη διαθέτουν περιουσία ήδη χτισμένη δίπλα ή πάνω σε μπαζωμένα ρέματα, που δε διαθέτουν αντιπλημμυρική θωράκιση, δεν υπάρχει επαρκής βλάστηση για να συγκρατηθεί κάποιο τμήμα νερού σε περίπτωση καταστροφής, η ευθύνη και το ρίσκο έχουν ήδη παρθεί! Μένει βέβαια πάντα και η φωνή! Η ενημερωμένη φωνή. Πρώτα ρωτάμε και μαθαίνουμε ποια είναι τα λάθη και οι ελλείψεις, οι αιτίες της καταστροφής. Μετά φωνάζουμε και ζητάμε δράση από τους αρμόδιους φορείς. Φυσικά, οι αρμόδιοι φορείς στη συγκεκριμένη περίπτωση θα όφειλαν να έχουν ήδη αναλάβει δράση, έχοντας απαντήσει με πράξεις σε ήδη υπάρχουσες εκθέσεις που είχαν επισημάνει κινδύνους, πριν συμβεί η καταστροφή.

Σε πανελλήνιο επίπεδο υπάρχει η ανάγκη ολοκληρωμένων χωροταξικών μελετών που θα επισημάνουν παρόμοιους κινδύνους και λάθη. Δεν είναι μόνο οι πλημμύρες, είναι η έλλειψη χώρων πρασίνου εντός πόλης, η έλλειψη ποδηλατοδρόμων, αν επαρκούν οι πεζόδρομοι, αν επαρκούν οι χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων, είναι το θέμα της προστασίας των δασών και οι αναδασώσεις, ειδικά σε παράκτιες περιοχές, είναι το ερώτημα αν θα συνεχίσουμε να μπαζώνουμε τα ρέματα ή να αποξηραίνουμε τις λίμνες, αν υπάρχει μελλοντικός σχεδιασμός που λαμβάνει υπόψη την προβλεπόμενη αύξηση του πληθυσμού, και τελικά βρίσκουμε μπροστά μας και τα ερωτήματα που θα βάλουν τη φαντασία μας να δουλέψει: Πως θα μοιάζει η ο τόπος που πραγματικά θα χαιρόμαστε να ζούμε, να εργαζόμαστε, να διασκεδάζουμε, να μετακινούμαστε πεζοί, με ποδήλατο, δίτροχο, αυτοκίνητο, μέσα μαζικής μεταφοράς; Μπορούμε στον τόπο μας να ψωνίζουμε ευχάριστα, να χαλαρώνουμε με ένα καφέ ή ένα ποτό αγναντεύοντας τη θάλασσα, υπάρχουν χώροι για να αθλούμαστε, να προσφέρονται για διοργάνωση καλλιτεχνικών, επιχειρηματικών και άλλων εκδηλώσεων; Μπορούμε όλοι, ανεξαρτήτως ηλικίας, να χαρούμε τον τόπο μας, να διαμορφώσουμε το χώρο μας ούτως ώστε να μας παρέχει τα βασικά ζητούμενα της προσωπικής μας υγείας, της προσωπικής μας ασφάλειας και της ασφάλειας της περιουσίας μας, αλλά ο ίδιος χώρος να διαθέτει αρμονία και ομορφιά, εμπνέοντας σεβασμό και δημιουργική, θετική ενέργεια σε όλους εμάς που ζούμε σ’αυτόν το χώρο;